Rusko se snažilo najmout veterány z cizinecké legie pro ukrajinské separatisty

23.06.2014 16:21

Ruští představitelé se údajně zejména v květnu a v červnu snažili naverbovat veterány francouzské Cizinecké legie, aby bojovali na straně proruských separatistů na východě Ukrajiny. Nabízeli přitom měsíční žold až 10.000 eur (275.000 korun). Napsala to v pondělí ukrajinská agentura Ukrinform s odvoláním na některé bývalé legionáře žijící ve Francii.

Rusko se snažilo najmout veterány z cizinecké legie pro ukrajinské separatisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ukrajinské neštěstí

Jeden z nich zpravodaji agentury řekl, že ruští verbíři zaručovali úplné vybavení a vyzbrojení a přepravu do zóny bojových operací. Slibovali také „výdělek" až 10.000 eur měsíčně. V případě souhlasu si mohli najímaní bojovníci vybrat jakékoli zbraně a také to, zda chtějí peníze vyplatit v hotovosti nebo poslat na konto v kterékoli zahraniční bance.

Verbíři hledali prorusky naladěné bojovníky slovanského původu

Podle dalšího veterána k verbování přijelo z Ruska do Francie několik lidí. „Pracovali převážně s veterány Cizinecké legie slovanského původu, zejména s Rusy, Ukrajinci a Bělorusy, ale také s lidmi z bývalé Jugoslávie, a hledali prorusky naladěné bojovníky," řekl tento bývalý legionář.

Vyjádřil prý také podezření, že případně zabité legionáře by Moskva a povstalci mohli vydávat za důkaz toho, že jde o žoldáky najaté ukrajinskou vládou.

První svědek uvedl, že z jeho známých na nabídku nikdo nepřistoupil, zatímco druhý řekl, že nemá přesnou informaci o tom, jestli někdo návrh přijal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…