Rusko, vrah vojsk NATO v Afghánistánu? Vraťte ceny, řekl Bílý dům novinám. Horké info

30.06.2020 10:07

Americký list New York Times tvrdí, že Rusové platili teroristům z afghánského Tálibánu za to, že zabíjeli vojáky NATO. Toto tvrzení však popírá jak ruská strana, tak Bílý dům. Mluvčí Bílého domu zdůraznila, že prezident Trump, ani viceprezident Mike Pence žádné takové informace k dispozici neměli a obvinila novináře New York Times, že špatně dělají svou práci.

Rusko, vrah vojsk NATO v Afghánistánu? Vraťte ceny, řekl Bílý dům novinám. Horké info
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

List New York Times s odvoláním na americké zpravodajce napsal, že ruská strana platila teroristům z afghánského Tálibánu za to, že zabíjeli vojáky NATO. V Afghánistánu pod vlajkou NATO sloužili i čeští vojáci, několik z nich za tuto službu zaplatilo cenu nejvyšší. Ve válce, která trvá od roku 2002, padlo 14 českých vojáků.

Ruské velvyslanectví v USA se proti tomuto tvrzení důrazně ohradilo na sociální síti Twitter a zprávy tohoto typu označilo za „Fake News“. Podle ruského velvyslanectví američtí zpravodajci ve dvacet let trvající válce v Afghánistánu selhávají.

Velvyslanectví Ruské federace v USA

V podobném duchu se vyjádřili i spolupracovníci 45. prezidenta USA Donalda Trumpa. List tvrdí, že Trump byl o údajné ruské operaci informován, ale Bílý dům toto tvrzení důrazně odmítá. „Zprávy nevypovídají o práci amerických zpravodajců. Vypovídají o špatné práci deníku New York Times,“ prohlásila tisková mluvčí Kayleigh McEnany pro televizi Fox News. Novináře New York Times vyzvala, aby vrátili Pullitzerovy ceny.

Anketa

Chtěli byste, aby se EU změnila ve federaci států?

5%
95%
hlasovalo: 13276 lidí

Administrativa prezidenta Trumpa však zároveň ujišťuje, že dělá vše pro to, aby chránila životy amerických vojáků. Čelí však výzvám, aby tvrdě odpověděla, pokud se ukáže, že Putinovo Rusko skutečně platilo za zabíjení vojáků NATO. K případné tvrdé odpovědi Trumpa vyzvala např. senátorka za stát New York Kirsten Gillibrandová.

Prezident na sociální síti Twitter napsal, že „nikdo nebyl na Rusko tvrdší než Trumpova administrativa“.  Důrazně však popřel, že by on nebo viceprezident Mike Pence obdrželi informace, o kterých píše New York Times.

Britská televize Sky News tvrdí, že britští zpravodajci potvrzují zprávy amerického listu. Konzervativní poslanec Tobias Ellwood oznámil, že jde o tak závažný problém, že by ho britská vláda měla otevřít jak na půdě OSN, tak v NATO. „Řekněme si velmi, velmi jasně, že je prostě nepřijatelné, aby člen Rady bezpečnosti OSN vypisoval na hlavy amerických a britských vojáků odměny,“ zdůraznil poslanec.

Nabízí se otázka, proč by to Rusové dělali. I na ni má Sky News odpověď. Podle britských bezpečnostních expertů si Rusové přejí, aby zkrachovala mírová jednání mezi Američany a Tálibánem, která probíhají už delší dobu. Ruská tajná služba prý o krach těchto jednání usiluje už delší dobu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…