Ruskou ropu pořád bereme. A tihle rýžují. Pravda leze ven

19.04.2023 11:21 | Ze sítí

„Rafinérie pětice zemí – Číny, Turecka, Indie, Spojených arabských emirátů a Singapuru –podle finské studie masivně skupují levnou ruskou ropu. Po jejím zpracování vyvážejí výsledný produkt – třeba motorovou naftu – na Západ. S velkým ziskem.“ Tak ekonom Lukáš Kovanda sdělil, že „zakázanou“ ruskou ropu pořád bereme. A tyto země na nás „rýžují“. Pravda vyšla najevo ve studii Bloombergu.

Ruskou ropu pořád bereme. A tihle rýžují. Pravda leze ven
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ropná rafinérie - ilustrační foto

Ruská ropa v EU končí, avizovala ODS na svém facebooku na konci loňského května. Prý do konce roku.

Již 5. prosince tweetoval český europoslanec Jiří Pospíšil: „O půlnoci začaly platit zatím nejostřejší sankce. Ruská ropa v EU končí! Se zločinci se neobchoduje. Tečka.“

 

 

Ekonom Lukáš Kovanda nyní upozornil na studii, kterou provedlo finské Středisko výzkumu energií a životního prostředí. Podle této studie ropa z Ruska na Západ stále proudí v obřím množství, jen jinak označená.

„Rafinérie pětice zemí – Číny, Turecka, Indie, Spojených arabských emirátů a Singapuru – podle finské studie masivně skupují levnou ruskou ropu. Po jejím zpracování vyvážejí výsledný produkt – třeba motorovou naftu – na Západ. S velkým ziskem,“ upřesňuje Kovanda.

Rusko svou ropu těmto zemím dodává levněji, ale jen o tolik, aby to i pro něj bylo stále ekonomicky zajímavé. Tyto země pak na energetické válce Ruska s EU bohatnou díky zajímavým maržím. Evropa zatlačená do kouta je totiž ochotna jejich ceny akceptovat.

Kovanda se odkazuje na text ekonomického periodika Bloomberg, jehož autor hovoří o miliardách dolarů, které takto Rusko přes zákazy evropských zemí z této části světa vydělalo.

Elitní světové společenství G7 a Austrálie uvalilo na Rusko sankce týkající se ropných produktů už v loňském roce.

Jenže od loňského roku také výrazně vzrostl export ropy z Ruska do pěti světových zemí – Číny, Turecka, Indie, Spojených arabských emirátů a Singapuru. Z těchto zemí současně výrazně stoupl vývoz ropných produktů do Evropské unie.

Import ropy z Ruska měl v pěti jmenovaných zemí vzrůst za posledních 12 měsíců o 140 procent. Nárůst exportu produktů z ní vyrobených do zemí G7 poskočil o více než čtvrtinu.

Podle grafu mělo za posledních dvanáct měsíců těchto pět zemí na ropných produktech inkasovat 17,7 miliardy euro z Evropské unie, 8 miliard z Austrálie, dále 6,6 miliardy z USA a pět miliard ze Spojeného království a z Japonska.

Není to poprvé, co se píše o „zadních vrátkách“ ruských surovin do Evropy. Na konci března psalo o podloudném pronikání ruské ropy na evropské trhy bruselské Politico.

A už před koncem roku se objevily informace, jak ruská společnost Lukoil našla díru v sankcích a do USA dodává benzín vyrobený v rafinerii na unijní Sicílii.

 

 

„Produkty z levné ruské ropy, jejíž láce pramení z jejího sankcionování Západem, totiž prodávají za cenu, jako by žádným sankcím nepodléhala,“ shrnuje ekonom Kovanda.

 

 

Pod jeho příspěvkem se někteří snažili tvrdit, že účelu sankcí je dosaženo, protože Rusko musí svou ropu prodávat levněji a má méně peněz na válku.

Někteří to viděli politicky: „Máte novou cílovku, pane Kovanda?“

Jiným ale přišlo chování EU, chvástající se odstřiháváním Ruska, jako pokrytecké.

A další se smáli, co na to Greta, když si ruská ropa udělá ke konečnému zákazníkovi kolečko přes půl planety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zajímavé, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesaruman , 19.04.2023 11:33:36
Ono těch pět zemí nemá ve vládě bandu přiblblých fanatiků,kteří škodí vlastním obyvatelům.Oni chtějí výhodný obchod,u nás zase hromadné hroby,válku,zmrzačené mladé lidi a zpustošenou zem.Kdo myslíte,že je na tom lépe?!

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…