Ruský expremiér promluvil o Ukrajině a Putinovi. Za to mu USA a EU nepoděkují

04.07.2014 12:25

Ruský novinář Nikolaj Surkov ve svém článku na serveru Russia beyond the headlines přináší výňatek z rozhovoru bývalého ruského premiéra Jevegenije Primakova, který poskytl televizi Rusko 24. Primakov v něm hovoří o situaci na Ukrajině i potřebě změnit současné nastavení mezinárodních vzahů.

Ruský expremiér promluvil o Ukrajině a Putinovi. Za to mu USA a EU nepoděkují
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin s válečnými veterány

V části rohovoru týkající se ruské anexe Krymu odmítá podle Surkova Primakov tezi, že zábor Krymu byl dlouhodobě připravován. „Tak to nebylo. Tento plán se zrodil až v průběhu celé ukrajinské krize, jejíž spuštění jsme žádným způsobem neiniciovali. O tom jsem přesvědčen.“ Podle Primakova byl úspěch celé akce založen na předpokladu, že obyvatelé Krymu projeví vůli stát se opět součástí Ruska. Když se ovšem ukrajinské autority rozhodly tuto vůli nerespektovat, dostal Putin svolení poslat tam ruské vojáky, říká Primakov.

Kreml podle Primakova podnikal ale i na diplomatickém poli vše, co bylo možné. Ruští diplomaté byli v pravidelném kontaktu se všemi hlavními hráči světové politiky. Tyto kontakty však Primakov hodnotí jako „ prázdné řeči“, které často nic nevyřeší. „Zúčastnili jsme se mnoha jednání, ale ať jsme přišli s jakýmkoli návrhem řešení, zástupci ukrajinské vlády naše návrhy vždy smetli ze stolu,“ líčí těžkosti ruských vyjednavačů Primakov.

Obsazení jihovýchodní Ukrajiny?

Dále Primakov hovoří o údajné variantě, že by ruská vojska obsadila jihovýchodní část Ukrajiny a považuje ji za absurdní. „Ukrajinské vládě muselo být od začátku jasné, že k ničemu takovému nedojde. Pokud by ruská vojska opravdu překročila hranice a obsadila jihovýchodní ukrajinské regiony, vedlo by to k nevratnému narušení vztahů mezi Ruskem a Západem. Na takovém nesmyslném vyhrocení situace neměl Putin zájem,“ hovoří otevřeně Primakov.

Rusko podle Primakova dalo hned na začátku krize najevo, že je třeba změnit současný systém mezinárodních vztahů. „Ten je stále založen na hegemonii Spojených států a v mnoha aspektech odpovídá vidění světa v dobách studené války. Ukrajinský konflikt poprvé ukázal, že i Rusko je jako klíčový hráč světové politiky schopen své problémy řešit aktivně a nikoli pouze za použití ostré rétoriky. Jsme tady a musíte s nám počítat,“ tlumočí Primakov vzkaz, který podle něj nepřímo vysílá Rusko do světa v posledních týdnech.

Zároveň bývalý ruský premiér odmítá, že by se mohlo Rusko vzhledem ke konfliktu na Ukrajině dostat do mezinárodní izolace. „Ve dnešním moderním světě nemůže být Rusko izolované a stejně tak se nepokoušíme my izolovat jiné země,“ odpovídá jasně na položenou otázku a připouští v této souvislosti, že ruská média nesehrála v posledních událostech úplně zdařilou úlohu. „Tón našich médií mi přišel často přehnaný. Některá média se prezentovala, jako kdybychom byli ve válce," kritizuje Primakov "sedmou velmoc".

Za klíčové v budoucích vztazích obou zemí považuje Primakov to, aby Kyjev pochopil, že ruská menšina žijící na jihozápadě země bude vždy Rusko považovat za součást svého světa. „Zároveň by měli přijmout fakt, že se budeme dále o ruskou menšinu v tomto regionu zajímat a v případě potřeby ji chránit,“ dívá se do budoucnosti Primakov a dodává, že Rusko si v každém případě přeje, aby Ukrajina byla silným a nezávislým státem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…