Ruský oligarcha šokoval. Chelsea prodá, peníze dá obětem války

02.03.2022 21:31

Ruská invaze na Ukrajinu významně dopadá na ruské oligarchy, kteří se ocitají pod obrovským tlakem. Jedním z těch, kdo se dostal do značných problémů, je i současný majitel Chelsea Roman Abramovič, přítel Vladimira Putina. Situace ho donutila rychle se klubu Chelsea zbavit. Výtěžek má jít na charitu ve prospěch „všech obětí války na Ukrajině“.

Ruský oligarcha šokoval. Chelsea prodá, peníze dá obětem války
Foto: Repro: Youtube
Popisek: Majitel Chelsea Roman Abramovič

Abramovič je jedním z mnoha ruských oligarchů, kterým hrozí sankce kvůli ruskému ataku vůči Ukrajině. Rozhodl se ustoupit výzvě členů britského parlamentu, aby se vzdal kontroly nad fotbalovým klubem Chelsea.

Ke spekulacím, které se v posledních dnech objevily v médiích v souvislosti s jeho vlastnictvím klubu Chelsea FC, se vyjádřil v prohlášení zveřejněném na oficiálních webových stránkách klubu.

  • Původní zdroj ZDE

„Jak jsem již uvedl dříve, vždy jsem se rozhodoval v nejlepším zájmu klubu. V současné situaci jsem proto přijal rozhodnutí o prodeji klubu, protože jsem přesvědčen, že je to v nejlepším zájmu klubu, fanoušků, zaměstnanců i sponzorů a partnerů klubu,“ přibližuje dosavadní majitel Chelsea své důvody k jejímu prodeji.

Prodej klubu podle miliardáře nemá být unáhlený, ale proběhne podle řádného postupu. „Nebudu požadovat splácení žádných půjček,“ uvedl s tím, že jeho prioritou byla vždy „čistá vášeň pro hru a klub, ne byznys a peníze“.

Abramovič zároveň pověřil svůj tým, aby založil charitativní nadaci, kam poputuje veškerý čistý výtěžek z prodeje. „Nadace bude sloužit ve prospěch všech obětí války na Ukrajině,“ upřesnil. Konkrétně půjde o poskytování nezbytných finančních prostředků na naléhavé okamžité potřeby obětí, včetně podpory dlouhodobé práce a na zotavení.

Zájemcům o klub, který vlastní již téměř dvě desetiletí, stanovil lhůtu pro podání „orientačních nabídek“ do pátku – údajně za něj chce získat nejméně 2,5 miliardy dolarů, píše The New York Times.

Rozhodnutí bylo pro Abramoviče dle jeho slov velmi těžké: „Bolí mě, že se s klubem musím rozloučit tímto způsobem,“ napsal a opět zopakoval, že věří, že tak činí v nejlepším zájmu klubu.

„Doufám, že budu moct naposledy navštívit Stamford Bridge a rozloučit se s vámi osobně. Bylo pro mě životní ctí být součásti FC Chelsea a jsem hrdý na všechny naše úspěchy. Fotbalový klub Chelsea a jeho příznivci budou navždy v mém srdci,“ zakončil Abramovič, který Chelsea vlastní od roku 2003. Minulý týden již předal zodpovědnost za chod londýnského klubu správní radě charitativní nadace Chelsea.

O koupi týmu úřadujících šampionů Ligy mistrů uvažuje například švýcarský podnikatel Hansjörg Wyss.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…