Ruský voják v elektrárně je cíl pro rozvědku, tajnou službu i armádu. Ano, to Zelenskyj řekl

14.08.2022 7:20

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přednesl v noci ze soboty na neděli další ze svých projevů. Tentokrát se obrátil na obyvatele měst, které ohrožuje potenciální výbuch v Záporožské jaderné elektrárně, v největší jaderné elektrárně v Evropě. Zelenskyj však Rusům sdělil, že svobodný svět jejich vydírání odolá a váleční agresoři nezískají nic. Promluvil také o situaci na frontě. Jak to vypadá na Donbase a na jihu Ukrajiny?

Ruský voják v elektrárně je cíl pro rozvědku, tajnou službu i armádu. Ano, to Zelenskyj řekl
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj hned v úvodu svého dalšího projevu zdůraznil, že je třeba zasáhnout sankcemi ruský energetický sektor. Nejprve se však obrátil jmenovitě na obyvatele několika ukrajinských měst.

„Dnes bych se chtěl obrátit na obyvatele Nikopolu, Marhanece, Enerhodaru, Kryvého Rihu, Záporoží a všech dalších našich měst a obcí Dněpropetrovské a Záporožské oblasti. Okupanti se pokoušejí zastrašovat lidi nesmírně cynickým způsobem, přičemž využívají Záporožskou jadernou elektrárnu. Ve skutečnosti se schovávají za elektrárnou, aby mohli střílet na Nikopol a Marhanec. Pořádají neustálé provokace s ostřelováním území jaderné elektrárny a snaží se tímto směrem přivést své další síly, aby ještě více vydírali náš stát a celý svobodný svět,“ pravil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Pokud si někdo tam v Rusku myslí, že jim svobodný svět může něco dát, pak se mýlí. Ruské vydírání jen ještě více mobilizuje celosvětové úsilí čelit teroru. Každý den pobytu ruského kontingentu na území Záporožské jaderné elektrárny a v sousedních regionech naší země zvyšuje radiační ohrožení Evropy natolik, že se to nestalo ani ve vrcholných okamžicích konfrontace během studené války. Na to by se samozřejmě mělo důrazně reagovat. Ukrajinští diplomaté a zástupci partnerských států udělají vše pro to, aby nové sankce proti Rusku nutně zablokovaly ruský jaderný průmysl,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Konstatoval, že ti, kteří ohrožují svět jaderným terorismem, i lidé, kteří k tomu vydali příkaz, musí nakonec stanout před mezinárodním tribunálem. Zelenskyj podle svých vlastních slov nepochybuje, že tento tribunál se skutečně rozeběhne.

„A každý ruský voják, který buď střílí na elektrárnu, nebo střílí z úkrytu v elektrárně, musí pochopit, že se stává zvláštním terčem pro naši rozvědku, pro naši tajnou službu, pro naši armádu,“ dal se slyšet Zelenskyj, který také složil poklonu všem, kteří tomuto ruskému teroru vzdorují a snaží se přímo na místě zabránit evropské jaderné katastrofě.

Pokud jde o situaci na frontě, podle ukrajinského prezidenta zůstává především na Donbase situace velmi složitá. Zelenskyj svým spoluobčanům sdělil, že Rusové ve snaze dobýt Bachmut přivezli do regionu velké množství děl a další obrněné techniky, které teď v oblasti řádí. „Všichni naši obránci tam jsou prostě hrdinové,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Naproti tomu v okolí Charkova se prý daří ruskému tlaku odolávat. A na jihu země, v Chersonské oblasti, prý Ukrajinci efektivně snižují vojenskou sílu ruských okupantů.  

Pochvaloval si také, že se zatím daří vyvážet ukrajinskou zemědělskou produkci. Na tři kontinenty - do Evropy, do Asie a do Afriky zamířilo takřka půl milionu tun kukuřice a dalších plodin. Zelenskyj je přesvědčen, že tato ukrajinská aktivita pomůže snížit hrozbu vypuknutí potravinové krize, pokud Rusové nezhatí plavby lodí s ukrajinskou produkcí, útokem na ukrajinské přístavy nebo na ukrajinské lodě.

„První loď, která bude naložena v rámci Světového potravinového programu OSN, již dorazila. Jedná se o dodávku obilí, zejména pro Etiopii, kde je situace s hladem obzvláště vážná. Nyní se plavidlo připravuje k vyplutí z přístavu Pivdenny. Pro Ukrajinu to má významný přínos. Za necelé dva týdny se podařilo do tří našich přístavů – Oděsy, Čornomorska a Pivdenného – vyvézt takový objem, který se rovná celému zemědělskému vývozu po silnici za červenec a více než dvěma třetinám vývozu po železnici za uplynulý měsíc,“ řekl Zelenskyj.

Nikoli poprvé konstatoval, že možnost vyvézt zemědělskou produkci dává práci stovkám tisíc Ukrajinců.

Pak už se jen rozloučil. „Sláva Ukrajině.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…