Rusnok jako pravděpodobný příští šéf ČNB promluvil o budoucnosti banky i o tom, zda zavedeme euro

16.05.2016 19:10

Hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu byl možný budoucí guvernér České národní banky Jiří Rusnok. S Karolínou Koubovou mluvil o budoucnosti ČNB i o možnosti přijetí eura v České republice.

Rusnok jako pravděpodobný příští šéf ČNB promluvil o budoucnosti banky i o tom, zda zavedeme euro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Člen Bankovní rady České národní banky Jiří Rusnok přijímá gratulace od guvernéra ČNB Miroslava Singera

Prezident Miloš Zeman jmenuje na konci května nového guvernéra ČNB, a tím pravděpodobně bude Jiří Rusnok, který přijal pozvání do Dvaceti minut Radiožurnálu.

„ČNB je klíčová státní autorita, která dbá o cenovou a finanční stabilitu v zemi,“ řekl Rusnok s tím, že centrální banka je instituce, která se vyhýbá unáhleným závěrům a „revolucím“.

„Jsme pod celosvětovým tlakem deflačních a stagnačních tendencí,“ zhodnotil Rusnok ekonomickou situaci v České republice, která podle něj vyžaduje aktivní přístup.

V případě svého zvolení však nebude Rusnok ihned měnit strategii banky. Přinejmenším do konce roku 2016. „V průběhu roku chceme dosahovat cíle ke 2 % inflace,“ dodal Rusnok s tím, že tato strategie dojde změn nejdříve v půlce roku 2017.

ČNB nemá vliv na to, zda Česká republika vstoupí do eurozóny, či nikoliv. „Povedeme odborný dialog, nebudeme uměle omezovat debatu a budeme pokračovat ve spolupráci s evropskými institucemi,“ řekl Rusnok s tím, že ČR je technicky připravená na přijetí eura. Tento krok by nás však mohl dočasně připravit o komfort vlastní měnové politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…