Rusnok o chlévu na ministerstvu: Kéž bych mohl říct, co mi sdělila BIS

05.11.2013 9:22

Premiér Jiří Rusnok je připraven na to, že jeho vláda zůstane ve funkci ještě několik měsíců. Spory v ČSSD jej však nevzrušují - o lídrech obou křídel říká, že jsou jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. Moderní tvář ČSSD prý nepředstavuje ani jeden z nich.

Rusnok o chlévu na ministerstvu: Kéž bych mohl říct, co mi sdělila BIS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér v demisi Jiří Rusnok je teď v Senátu jako doma

„Doufám, že to bude spíš méně než více, ale přesněji si to odhadnout netroufám,“ uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny na dotaz, jak dlouho ještě očekává, že bude premiérem. Dění v ČSSD totiž slibuje prodloužení povolebního vyjednávání, a to Rusnok jako bývalý člen ČSSD nevidí rád.

„Je to pokračování chronické krize, ve které se ČSSD zmítá od roku 2003, od rozkolu se Zemanem,“ myslí si Rusnok. Podle něj se jedná o obecnější problém naší země, která po vstupu do EU, kterým skončila transformační etapa, stále nemůže přijít na to, jakým směrem zaměřit svou snahu. A totéž dilema prý řeší ČSSD, která by se chtěla stát „moderní levicí“, ale nemůže si ujasnit, co to znamená. „V představách českých intelektuálů a médií je moderní levicí ta, která bude spolupracovat s láskou a pravdou. To ale není dost, to nemá obsah,“ upozorňuje.

Proto je podle něj strana rozdělena na ty, kteří jdou se Zemanem, a ty, kteří jdou proti němu. „Teď to vyvrcholilo blamáží chlapců, kteří ani neměli pořádně promyšlené, co vlastně chtějí dělat,“ myslí si premiér.

Sám prý mezi lídry obou křídel nevidí zásadní rozdíl. „Jeden je za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet,“ ohodnotil Bohuslava Sobotku a Michala Haška. Ani jeden z nich prý není „moderní levicí“, obě strany vnímají politiku jen jako zajišťování obživy a vůbec si nekladou základní otázky po jejím smyslu.

Ačkoliv možná Rusnokova vláda bude úřadovat ještě dlouho, premiér prý dal ministrům pokyn, aby polevili v personálních změnách. Rozhodně si však nemyslí, že by dosavadní změny byly přehnané. Zejména na Ministerstvu dopravy, kde si Zdeněk Žák rychle získal přezdívku „sekerník“, prý byly nezbytné. „Ministerstvo dopravy je Augiášův chlév, a to platí posledních deset let. Kdyby se dalo zveřejnit, co o dění tam píše BIS, tak byste viděli, že se tam děly hrůzné věci,“ říká premiér.

Na navazující dotaz, zda si rád čte ve zprávách BIS, odpověděl, že na rozdíl od jiných nemá tuto četbu zrovna v oblibě. „Špidla to miloval, četl si je před spaním. Já s tím strávím maximálně deset minut týdně, víc na ty dvě stránky nepotřebuji,“ ujistil.

  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…