Rusnokovu vládu chce přes 90 procent lidí, tvrdí Škromach

31.07.2013 9:57

V sociální demokracii se usilovně diskutuje, zda strana příští týden v Poslanecké sněmovně podpoří vládu premiéra Jiřího Rusnoka. V rozhovoru pro Prvnízprávy.cz to komentoval místopředseda ČSSD a senátor Zdeněk Škromach.

Rusnokovu vládu chce přes 90 procent lidí, tvrdí Škromach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

V ČSSD stále probíhá diskuse. Podle Škromacha je ale většina ohlasů ze strany pro podporu vlády Rusnoka.

Nevidím důvod, proč by ČSSD neměla podpořit Rusnokovu vládu

„Myslím, že diskuse po setkání předsedy Bohuslava Sobotky s premiérem Jiřím Rusnokem ukázala, že programově by tady neměl být problém. Pak bude asi třeba vydiskutovat tu tzv. legitimitu vlády. Ovšem ta vzniká z Parlamentu tím, že vláda získá v hlasování důvěru,“ uvedl Škromach.

O osudu kabinetu úředníků tedy nakonec rozhodne Parlament. „Navíc pokud je vláda postavena na principech, které uznává i sociální demokracie, nechápu, proč by ČSSD neměla Rusnokovu vládu podpořit,“ soudí místopředseda strany.

Škromach se ale nebrání ani velmi jednoduchému řešení situace, když řada poslanců, zejména z bývalé vládní koalice, nesouhlasí s vládou jmenovanou prezidentem Milošem Zemanem. Stačí rozpustit sněmovnu a vypsat nové volby.

Přes 90 procent lidu si přeje vládu Rusnoka

Senátor si přesto myslí, že ve sněmovně se nakonec bude hlasovat ve prospěch Rusnoka. „Registruji z ohlasů, které získávám ať už e-maily, na Facebooku, když hovořím s lidmi i členy strany, názory odborových i zaměstnaneckých centrál, různých zájmových organizací, tak v poměru 95 ku 5 je pro podporu vládě. V této situaci hledat nějaké zadní cestičky a otvírat prostor pro nástup Nečasovy vlády bez Nečase se může rozebírat v pražských kavárnách, ale myslím, že lid to vidí trochu jinak,“ tvrdí Škromach.

Škromach poukazuje na to, že vláda může napravit mnoho problémů, které zůstaly po vládě minulé. Tuto ochotu by prý nemusela mít pravicová vláda Miroslava Kalouska, Karla Schwarzenberga a dalších.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …