Rusové se připravují na úder koronaviru. Ti bohatí si staví kryty, bunkry, dokonce „polní kliniky“

28.03.2020 12:41

V Rusku se rozeběhly přípravy jak na konec světa. Movití Rusové si kvůli pandemii koronaviru stavějí lesní kryty, bunkry i „polní kliniky“, do nichž skupují plicní ventilátory, které nemá k dispozici většina ruských nemocnic, píše deník Mladá fronta Dnes.

Rusové se připravují na úder koronaviru. Ti bohatí si staví kryty, bunkry, dokonce „polní kliniky“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin při projevu o stavu země

Od pondělí 30. března půjde celé město na placené volno, otevřené zůstanou jen lékárny a obchody s potravinami. Obavy Rusů rostou a část Moskvanů již skupuje trvanlivé potraviny a uvažuje o izolaci na dačách.

Ti movitější přistupují ke světové pandemii koronaviru mnohem radikálněji. Pořizují si například bunkry, kovové sudy na „strategické zásoby“ i drahé zdravotnické potřeby. Jiní chtějí šíření nákazy přečkat v odlehlých oblastech – například v takzvaných tajných autonomních vesnicích.

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí
„Moji známí z Uralu a Kavkazu se připravují na epidemii už několik týdnů,“ řekl v rozhovoru s ruským webem Meduza Dmitrij Soin, který je sám ve spojení s lidmi, kteří se už uchýlili do lesů. Tam podle něj vzniklo i uzavřené společenství několika desítek rodin.

V odlehlých oblastech si Moskvané postavili zakamuflované usedlosti, které mívají zvlášť upravený sklep v podzemí nebo přímo bunkr. Nálada je tam prý vcelku pochmurná – část lidí proto začala do země zakopávat i kovové sudy s potravinovými zásobami „na horší časy“.

Ti nejmovitější Moskvané ale město zřejmě opouštět nehodlají. Podle deníku The Moscow Times se naopak ubírají do svých rezidencí v lukrativní moskevské čtvrti Rubljovka. Zřizují si v nich „polní kliniky“ a začali skupovat nákladná zdravotnická zařízení, mimo jiné třeba také plicní ventilátory, kterými si chtějí zajistit přežití v nejhorších časech. Jeden takový přístroj vyjde na zhruha dva miliony rublů (asi 640 tisíc Kč), což je pro běžné Rusy nedostupná částka.

Ventilátory nemá k dispozici ani většina ruských nemocnic, které se naopak musí spolehnout na starší a méně kvalitní přístroje.

Největší země světa s více než 146 miliony obyvatel zatím eviduje podstatně méně případů onemocnění COVID-19 než řada jiných evropských států. Podle oficiálních statistik mělo Rusko ke včerejšímu dni zhruba tisíc pacientů s touto nákazou.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…