Rusové ztratili půl milionu vojáků. Tvrdí Ukrajinci. A objevil se dopis

26.05.2024 8:50 | Zprávy

V posledních týdnech proletěly světovými médii zprávy, že Rusové kvůli oslabení ukrajinské armády postupují tak rychle, jako za poslední rok ne. Ukazuje se však, že za tento postup platí Rusové opravdu vysokou cenu. Tak vysokou, že se začaly ozývat i manželky a matky ruských vojáků. Mezitím Ukrajinci zahájili vyšetřování, proč byla první linie obrany v Charkovské oblasti tak slabá.

Rusové ztratili půl milionu vojáků. Tvrdí Ukrajinci. A objevil se dopis
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ukrajina s územím obsazeným Rusy

Ruské ozbrojené síly dál tlačí na Ukrajince bránící svou vlast, ale začínají prosakovat zprávy, že se to děje za velmi vysokou cenu na ruské straně. Server německého deníku Bild napsal, že od 10. května postupují tisíce ruských vojáků na severovýchod Ukrajiny. Ukrajina se ale brání a údajně každý den zabíjí stovky útočníků.

„V otevřeném dopise ‚manželky, matky a sestry z mobilizovaného 1009. pluku‘ prosí politické vedení v Moskvě, aby objasnilo osud jejich mužů. Obsah dopisu je výbušný, protože ukazuje, jak lehkomyslně ruská armáda vede svou nezákonnou útočnou válku na Ukrajině vůči svým vlastním jednotkám,“ napsal Bild.

Ženy 16. května napsaly, že jejich muži dostali rozkaz k útoku na Charkovskou oblast večer 9. května a zamířili směrem k Vovčansku.

„Potom naši muži bojovali pět dní bez přestávky. Spali hodinu a půl (po cestě a kdo mohl), nebylo jídlo a voda. Pluk nedostal rotaci a adekvátní posílení pro takovou ofenzivu, v důsledku čehož pluk utrpěl a nadále trpí kolosálními ztrátami vojáků,“ napsaly manželky Rusů útočících na Ukrajinu. 15. května podle jejich manželek ruským vojákům došla „fyzická a morální síla a munice“, což je „donutilo k ústupu, aby zachránili své životy a životy přeživších vojáků“. A všechno to prý končilo tím, že přeživší vojáci byli přeřazeni k 82. pluku, v jehož rámci museli znovu vyrazit k útoku. A k dovršení všeho zlého, zranění vojáci podle manželek nedostali adekvátní lékařskou péči.

„Jeden z našich mužů utrpěl během bojové mise těžký otřes mozku a následnou ztrátu vědomí. Jeho kolegové ho při ústupu vytáhli z bojiště. Nebyla mu poskytnuta náležitá lékařská péče a evakuace, a přestože nebyl schopen držet zbraň, velení nijak nereagovalo,“ stálo také v dopise rozezlených žen.

Bild upozornil, že ruské ženy nejsou ve svém zklamání a vzteku osamoceny. Na sociálních sítích prý kolují otázky mladých lidí, kam zmizeli jejich mladí přátelé nasazení na frontě.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) tvrdí, že Rusové v Charkovské oblasti už přešli do obrany. Ukrajinci prý zatím nepostupují tak efektivně, aby Rusy z Charkovské oblasti vytlačili, ale podle analytiků ISW už nepostupují.

„Nesourodé ruské prvky, které v současnosti operují v severní Charkovské oblasti a zjevná váhavost ruské armády zapojit do bojů dostupné zálohy naznačuje, že ruské síly se pravděpodobně pokoušejí dostat severní seskupení sil do jeho plánované konečné síly před zintenzivněním útočných operací a pokračováním v následných fázích útočné operace v severní Charkovské oblasti. … Severní seskupení sil, dokonce i na horní hranici své hlášené konečné síly, bude postrádat nezbytnou pracovní sílu k provedení úspěšné operace k obklíčení, nebo obsazení města Charkov,“ uvedl ISW.

Ruské síly údajně měly v pohraniční oblasti jako součást severního seskupení sil zhruba 35 000 vojáků, když zahájily útočné operace 10. května, zatímco ukrajinské zdroje naznačovaly, že ruská armáda hodlá soustředit v oblasti celkem 50 000 až 70 000 vojáků.

Množství ruských vojáků, kteří už kvůli napadení Ukrajiny padli, představuje podle serveru Kyiv Independent časovanou bombu, kterou ani ruský prezident Vladimir Putin nemůže ignorovat. Podle ukrajinského generálního štábu bylo na Ukrajině během 27 měsíců dlouhé války v plném rozsahu zabito nebo zraněno přes půl milionu ruských vojáků.

Britové a Francouzi odhadují ruské ztráty podobně.

„Odhadujeme ruské vojenské ztráty na 500 000, včetně 150 000 mrtvých,“ řekl 3. května francouzský ministr zahraničí Stephane Sejourne. A pokud jsou tyto údaje pravdivé, jde o ztráty asi desetkrát vyšší, než utrpěla sovětská armáda během svého vpádu do Afghánistánu v letech 1979 až 1989.

Server Kyiv Independent tady nabídl určité srovnání, když upozornil, že americká armáda ztratila kolem 102 000 vojáků zabitých ve všech válkách, které vedla od konce druhé světové války, včetně 58 220 během války ve Vietnamu.

„Moskva podle ukrajinského generálního štábu ztratila nejvíce vojáků za jediný den od zahájení rozsáhlé invaze – 1740 – 12. května,“ napsal server.

Ale pozor, navzdory vysokému počtu zraněných a zabitých v boji se stále najdou Rusové, kteří si přejí vtrhnout na Ukrajinu a bojovat zde v řadách okupačních sil. Podle ruského ministerstva obrany podepsalo smlouvy na službu během prvních tří měsíců roku více než 100 000 mužů.

Mezitím Ukrajinci hledají odpověď na otázku, co měli při obraně severní části Charkovské oblasti udělat lépe. Ukrajinský státní úřad pro vyšetřování (SBI) 25. května oznámil, že zahájil vyšetřování nesprávně připravené ukrajinské obrany v oblasti a opuštění ukrajinských pozic ve směru Lyptsi a Vovčansk.

„SBI poznamenala, že to umožnilo ruským silám postoupit do druhé linie ukrajinské obrany v oblasti, ačkoli se zdá, že omezená pracovní síla bránila ruským silám dosáhnout hlubšího průniku. I když je možné, že ruské vojenské velení si myslelo, že akumulace větší síly by varovala ukrajinské síly a zabránila příležitosti k operačnímu překvapení,“ uvedl ISW.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Český žoldák: Americká pomoc ukrajinské armádě už nepomůže, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekudli , 26.05.2024 9:35:38
Český žoldák: Americká pomoc ukrajinské armádě už nepomůže Ukrajinská armáda je ve složité situaci, americká pomoc ukrajinským ozbrojeným silám už nepomůže, ruské jednotky budou nadále postupovat dále. Řekl to český žoldák s volacím znakem „Pavel“, který se účastnil bojů na straně Ukrajinců. Ruské jednotky pokračují v postupu různými směry a pronikají obranou ukrajinských ozbrojených sil. Podle českého žoldáka by taková taktika mohla vést k obklíčení některých oblastí obrany ukrajinských ozbrojených sil. Navíc takových průniků ruské armády do obrany ukrajinských ozbrojených sil je po celé frontové linii spousta. Ukrajinská armáda v tuto chvíli nemá ani sílu, ani prostředky, aby tuto hrozbu zneškodnila.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Pojď vojáku, pojď sloužit USA. Nakrmíme tě nemasem a dáme ti školení

9:00 Pojď vojáku, pojď sloužit USA. Nakrmíme tě nemasem a dáme ti školení

V Česku i v USA se vzhledem k napjaté bezpečnostní situaci snaží dostat více lidí do armády. V USA s…