Růst platů budeme požadovat velmi vehementně, ujistil Středula za ČMKOS

28.07.2014 22:51

Státní zaměstnanci dostanou od nového roku přidáno minimálně 3,5 procenta. Slíbil to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odborářům. V pořadu Události, komentáře se k tomu vyjádřil předseda ČMKOS Josef Středula a předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček. Dalším tématem byla kauza Diag Human, kterou komentoval bývalý mluvčí Ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Růst platů budeme požadovat velmi vehementně, ujistil Středula za ČMKOS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Středula předpokládá, že státní dluh bude v roce 2014 jiný než předpokládaných 105 miliard korun. „Myslíme si, že bude mnohem nižší. Chybí prorůstová opatření. Velmi plédujeme po vládách, aby podpořily ekonomiku. Jeden z významných efektů, který má možnost povzbudit ekonomiku, je nárůst spotřeby,“ vysvětlil, proč ČMKOS žádá růst platů.

Růst platů budeme požadovat velmi vehementně

„To navýšení platů se netýká jen státních zaměstnanců. To se týká celé příspěvkové sféry. My budeme požadovat nárůst platů a budeme ho požadovat velmi vehementně,“ slíbil Středula.

Odbory jsou prý připraveny vstoupit do jakéhokoli boje, aby dosáhly růstu platů. Šéf ČMKOS ale dává přednost dohodě.

Předseda představenstva malých a středních podniků Havlíček navrhl, aby se přidalo jen těm zaměstnancům, kteří si to zaslouží. Poradil by, aby stát snížil mzdy těm, kteří nejsou ve své práci výkonní.

Argumenty ČR jsou správné. Diag Human s tím může akorát nesouhlasit

„Arbitráž skončila. Na tom se shodnou obě strany. Ale ty argumenty státu jsou natolik silné, že Diag Human nezbývá nic jiného než říkat, že s tím nesouhlasí,“ vysvětlil Cikrt, který o celé kauze napsal knihu Krev a peníze.

„Arbitři řekli, že všechny kroky od roku 2002 jsou nicotné. Uplatňovat pozdější nároky není možné. Myslím si, že výklad je jenom jeden. Správný je ten výklad státu. To, že si to Diag Human vykládá jinak, je z nouze ctnost. Ono jim nic jiného nezbývá,“ tvrdí Cikrt. Podle něj už stát a daňoví poplatníci nezaplatí kvůli vleklé kauze ani korunu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…