Ruští vojáci prý měli jít bojovat na Ukrajinu za příplatek. Když nikdo nechtěl, dostali to rozkazem

20.01.2015 15:34

Web britského listu The Guardian uvádí, že je k dispozici stále větší množství informací o ruských vojácích, kteří zahynuli v bojích na Ukrajině, přestože Kreml tvrdí, že tam nikdy nebojovali. Překlad článku přinášejí Britské listy.

Ruští vojáci prý měli jít bojovat na Ukrajinu za příplatek. Když nikdo nechtěl, dostali to rozkazem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Informace o více než 260 ruských vojácích, kteří zahynuli na Ukrajině, shromáždila organizace Open Russia. Zveřejnila také mapu, která ukazuje, odkud mrtví ruští vojáci pocházeli.

Ruské úřady přitom oficiálně tvrdí, že ruská armáda na Ukrajině nebojuje, a nutí příbuzné ruských vojáků, kteří tam v bojích zahynuli, aby o tom mlčeli. Příbuzným prý hrozí, pokud o tom, kde vojáci zahynuli, budou veřejně hovořit, že přijdou o podstatné odškodné od státu.

Desátého srpna volal matce, že je vyslán do Doněcku. Za deset dní dostala jeho rakev

Přesto ale někteří začínají mluvit. Například zdravotní sestra Jelena Tumanovová uvádí, že její syn Anton Tumanov jí 10. srpna telefonoval, že jeho armádní jednotka je vysílána do Doněcku. 20. srpna se jí vrátila rakev s mrtvým synem. Dělostřelecký granát mu utrhl nohy, bylo mu pouhých 20 let.

Na Tumanovově úmrtním listu z márnice v ruském městě Rostov, které leží nedaleko ukrajinských hranic, je napsáno pouze, že mladík zemřel "během dočasného angažmá vojenské jednotky 27777", napsal list Novaja gazeta.

Tumanov měl sdělit své matce, že jeho velitelé nabídli vojákům v jeho jednotce prémii ve výši 400 000 rublů, pokud budou ochotni jít bojovat na Ukrajinu. Jenže se nikdo nepřihlásil. Nakonec jednotka prostě dostala rozkaz, aby se přesunula k bojům na Ukrajinu.

Ze dvou tisícovek vojáků jich na Ukrajině zahynula stovka

Někteří ruští vojáci uvedli, že byli vysláni na údajné vojenské cvičení v ozbrojených transportérech a teprve na místě si uvědomili, že jsou na Ukrajině.

Kolik ruských vojáků bylo na východní Ukrajině usmrceno, není jasné. Odhady hovoří o stovkách mrtvých. Lev Šlosber, regionální poslanec z města Pskov, který v srpnu zveřejnil informace o prvních tajných pohřbech ruských vojáků, uvádí, že na Ukrajinu bylo vysláno nejméně 2000 ruských vojáků z pskovské divize a nejméně 100 z nich bylo usmrceno.

Ruských vojáků je nyní na Ukrajinu vysíláno méně, než tomu bylo v loňském létě. Organizace Zapomenutý pluk, která hájí práva vojáků, v prosinci tvrdila, že na východní Ukrajině bojuje 15 000 pravidelných ruských vojáků.

Český překlad článku najdete zde.

Původní text v angličtině si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…