S Babišem bychom tu neměli koalici, ale diktaturu jednoho muže, varoval exprimátor Svoboda

03.11.2017 22:00

Někdejší pražský primátor Bohuslav Svoboda se pro server Seznam Zprávy.cz vyjádřil, co nás čeká s vládou Andreje Babiše (ANO). Prozradil také, proč nemůže vůbec za nic pochválit pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou zvolenou za stejné hnutí.

S Babišem bychom tu neměli koalici, ale diktaturu jednoho muže, varoval exprimátor Svoboda
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Bývalý primátor Prahy Bohuslav Svoboda

Když Svoboda poprvé kandidoval za ODS v Praze, psal se rok 2010. Tehdy ho prý lidé zastavovali a divili se mu, proč do té ODS „leze“. O sedm let později už lidé Svobodu zastavovali a ptali se, co ODS doopravdy navrhuje pro voliče. Zajímal je program. To je podle Svobody obrovský posun, který naznačuje, že důvěra občanů v ODS se vrací. V této souvislosti připomněl staré známé úsloví, že důvěra se strašně snadno ztrácí, ale jen velmi těžko získává.

Celý rozhovor naleznete zde

Když byl primátorem, snažil se prý nějak vyřešit kauzu opencard a snažil se o dotažení trasy A pražského metra. Jeho nástupkyně Adriana Krnáčová (ANO) však nedělá nic, nestaví, ač Praha rozhodně není dokonalým městem a bylo by co zlepšovat. Za Adriany Krnáčové ale jen leží peníze na účtech a nic se nestaví. To je něco, za co by prý Krnáčovou určitě nepochválil. On by ji ale nepochválil vůbec za nic. Zkrátka proto, že prý není za co.   

Teď se ovšem Svoboda nebude potkávat ani tak s Krnáčovou, jako spíš se šéfem hnutí ANO a pravděpodobným příštím premiérem Andreje Babišem. A tohoto muže považuje za hrozbu pro demokracii, neboť do svých rukou dostane příliš mnoho moci.   

„Jsme v situaci, kdy tu jedna strana, podle našeho názoru, díky mediálnímu tlaku, má mimořádnou pozici a mimořádnou sílu. Jestliže bude mít menšinovou vládu s nějakou podporu, post premiéra, post předsedy Sněmovny, tak už není nikde žádný prostor, který by byl prostorem pro opozici. To by bylo vládnutí bez jediného hlasu námitky,“ varoval Svoboda.

ODS si totiž nedovede představit, že by mohla být Babišovi rovnocenným koaličním partnerem v případné vládě.

„Hlavní problém nějaké koalice pod vedením premiéra Babiše je v tom, že by to nebyla koalice, ale byla by to diktatura jedné strany, resp. toho premiéra, protože on chce ten stát řídit jako firmu. A vlastník firmy nemá koaliční partnery, on má možná dozorčí radu, ale ta nebude fungovat,“ upozornil bývalý pražský primátor.

Proto by prý ODS neměla jít do vlády s Babišem, a to ani v případě, když by tu fakticky hrozil mocenský pakt Babiše, Tomia Okamury (SPD) a komunistů. Ona tato vláda také nemusí vydržet, protože v Poslanecké sněmovně je mnoho nováčků a nelze dopředu odhadnout, jak se budou chovat.

Neměli bychom prý také zapomínat, že v rukou předsedy Poslanecké sněmovny leží případný třetí pokus k jmenování premiéra. Tento třetí pokus by tu podle Svobody mohl vytvořit určitý prostor k jednání, třeba k jednání o vládě bez Andreje Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…