S Kalouskem už nemá smysl jednat, měl by odejít, uvedl Tejc

12.07.2012 22:45

Ministra financí Miroslav Kalousek (TOP 09) telefonoval policejnímu prezidentovi Petru Lessymu. Premiér Petr Nečas (ODS) i Kalousek požadují důkazy. Opozice žádá rezignaci ministra financí. O tématu přišli do pořadu Události, komentáře diskutovat místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák a předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

S Kalouskem už nemá smysl jednat, měl by odejít, uvedl Tejc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

V úvodu Husák uvedl, že ministr vnitra mohl mít důvod telefonovat s policejním prezidentem.

Jeroným Tejc ovšem namítl, že pokud ministr Kalousek skutečně telefonoval, a to třikrát za sebou, pak je to fatální a měl by kvůli tomu odejít.

Tejc bude trvat na zveřejnění stenozáznamu, na kterém Lessy mluví o telefonátech

„Byl jsem přítomen jednání výboru, který svolala opozice původně z jiného důvodu. Požádal jsem s ohledem na dnešní výroky pana Kalouska i policejního prezidenta o stanoviska. Požádal jsem také policejního prezidenta, jestli má informace i o jiných telefonátech,“ vysvětlil Tejc důvod, proč Lessy náhle začal hovořit o třech telefonátech od Kalouska.

„Výbor je veřejný, předpokládám, že bude zveřejněn stenozáznam. Policejní prezident nám sdělil, že mu ministr financí telefonoval třikrát. Řekl, že to vnímal jako nepatřičná slova, ale prý to sám nevnímal jako nátlak,“ pokračoval Tejc.

Lessymu nevěřím, řekl Husák

Husák ale prohlásil, že celý případ včetně předchozích telefonátů Miroslava Kalouska policejním vyšetřovatelům má několik absurdit.

„Že mu volal třikrát a že mu Kalousek vyhrožoval, musí policejní prezident prokázat. Já mu nevěřím,“ zdůraznil Husák. Poukázal na to, že Lessy nejprve hovořil o nátlaku, ale o hodinu později už prohlášení zmírnil.

Proč neexistuje záznam o telefonátu?

Podivil se také tomu, že Lessy neprovedl záznam o telefonátu ani okamžitě neinformoval ministra vnitra a premiéra.

Podle Tejce by ale dřívější zveřejnění mohlo být považováno za politický nátlak, protože by zasáhlo do hlasování o vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání. Husák to odmítl.

„Zítra zasedne nejužší vedení sociální demokracie. Budeme čekat na to, jak odůvodní své kroky premiér. Myslím, že s panem Kalouskem už nemá smysl jednat. Musí skončit a my budeme hledat způsob, jak toho dosáhnout,“ slíbil Tejc.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…