S Tomášem Halíkem dochází trpělivost už i lidovcům. Toto mu napsal europoslanec Zdechovský

31.05.2018 18:20

K jednomu z největších skandálů posledních dnů týkajícímu se kontroverzního divadelního vystoupení v Brně promluvil i katolický kněz Tomáš Halík. Podle něj si to „prostí věřící“ celé vyložili špatně, protože nejsou zvyklí nad věcmi příliš přemýšlet z více stran. „Vadí mi povýšenost, se kterou vystupujete vůči těm, kdo mají jiný názor,“ vyčítá mu na svém Facebooku lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský a rozhodně neskončil jen u toho, na srdci měl k Halíkovi výtek mnohem více, takže mu rovnou sepsal delší vzkaz.

S Tomášem Halíkem dochází trpělivost už i lidovcům. Toto mu napsal europoslanec Zdechovský
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Nejdříve prý Halíka někteří vyzývali, aby hru Naše násilí a vaše násilí, v níž znásilňuje Ježíš muslimku, hlasitě odsoudil. „Když mne někteří žádali, abych se ‚veřejně pobouřil‘ nad hrou Vaše násilí a naše násilí, odpověděl jsem, že zásadně neodsuzuji nic, co neznám. Pak jsem na rozdíl od ‚pobouřených‘ celou hru – nejen vytrženou scénu či jednu fotografii – dvakrát v záznamu viděl a přemýšlel o ní. Nejdřív se mi zdálo, že jde jen o lacinou blasfemii typu hloupých a cynických obrázků v Charlie Hebdo, za jednu ze záměrných provokací, které pak finančně profitují z té laciné reklamy, kterou jí dělají ‚pobouření‘,“ uvedl Halík.

Pak ale dodal, že na rozdíl od těch protestujících pochopil smysl té hry. „Chce drastickými prostředky vykřiknout: Podívejte se, v jak šíleném světě žijeme! V té hře vůbec nejde o ‚Ježíše znásilňujícího muslimku‘, nýbrž o protest proti světu, v němž se vše – i svaté symboly náboženství – zneužívá k rozdmýchávání nenávisti jedněch proti druhým. Mně se představení také ‚nelíbilo‘, ale cílem ‚cool theatre‘ není se líbit a bavit, nýbrž provokovat k myšlení,“ míní kněz.

To donutilo Zdechovského k reakci. Hned v počátku svého vzkazu Halíkovi napsal, že měl kněze vždy rád, ale co se s ním v poslední době děje, prý vůbec nechápe. „Milý Tomáši Halíku, měl jsem Vás obrovsky rád a i dnes rád pročítám Vaše myšlenky. Ale Vaše vyjádření v posledních měsících ke kardinálovi Dukovi, ze kterého jste nepřímo udělal nepřítele migrace a přítele extremistů (Okamury a spol.), opravdu nechápu,“ uvedl na Facebooku zklamaně.

Nedokáže prý pochopit ani to, co se stalo s nadhledem člověka, který dokázal skvěle oddělit škvár a lež od pravdy a bludu, a nyní začal své myšlenky přizpůsobovat tak, aby se zalíbil za každou cenu českému mainstreamu.

Zdechovský pak také poznamenal, že měl možnost se setkat s redaktory Charlie Hebdo a vidět jejich práci. „Při vší úctě jste ji asi neviděl, protože pokud nacházíte pochopení ve Frljičově hře, je těžko pro mě pochopitelné Vaše nepochopení práce redaktorů Charlie Hebdo, kteří reagovali na ‚zneužívání islámu a jeho nekritickou toleranci včetně potlačování práv žen a lidí jiných názorů‘,“ dodal.

„A závěrem. Nemusíme spolu ve všem souhlasit. Ale osobně mi vadí povýšenost, se kterou vystupujete vůči těm, kdo mají jiný názor. Ti z katolíků, kterým se nelíbí Frljičova hra, nejsou ani extremisté, ani fašisté, a ani nejsou hlupáci, kteří hru údajně jen nepochopili,“ řekl Zdechovský s tím, že jsou to možná jen obyčejní lidé s úctou k symbolům, za které příslušníci rodin bojovali a byli zavíráni do vězení. „A pro ně jste bohužel žádné pochopení ve svém nadřazeném vyjádření k mému údivu nenašel. Proto se mi nedivte, že ani já nenacházím žádná slova pochopení k tomu Vašemu,“ uzavřel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…