S oligarchy nabíráme směr Ukrajina. Ale dokud jsou tu veřejnoprávní média, můžeme být v klidu, uklidňoval Daniel Kroupa. Tvarůžková horlivě přikyvovala

10.01.2017 19:39

V úterním Interview přivítala moderátorka Zuzana Tvarůžková filozofa a vysokoškolského pedagoga Daniela Kroupu. Drtivou většinu času věnoval zákonu o střetu zájmů, kterému se také někdy říká „Lex Babiš“. Podle Kroupy jsme tu takový zákon měli mít už dávno, abychom časem nenastoupili na cestu Ukrajiny či Ruska. Varoval také před tím, že Andrej Babiš jako politik vlastní média. Ale dokud tu jsou veřejnoprávní média, můžeme prý být v klidu.

S oligarchy nabíráme směr Ukrajina. Ale dokud jsou tu veřejnoprávní média, můžeme být v klidu, uklidňoval Daniel Kroupa. Tvarůžková horlivě přikyvovala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Kroupa, spolutvůrce českého volebního systému

Hned od začátku se věnoval střetu zájmů. Kroupa má za to, že jsme tuto novelu potřebovali už v 90. letech minulého století. „Už jsme měli několik ministrů, jejichž firmy zázračně bohatly, když ti ministři seděli ve funkcích,“ podotkl host. „V české politice došlo k takovému vývoji, který sice není úplně neobvyklý, ale není žádoucí. V 90. letech běhali po sněmovně lobbisté. Jak ti naši podnikatelé bohatli, tak měli ve sněmovně své lidi. O těch lidech se vědělo, kdo za kým stojí. A nyní jsme ve fázi, kdy ti magnáti do politiky přímo vstupují,“ shrnul vývoj české politiky Kroupa.

Tvrdá debata o novele zákona se rozpoutala v okamžiku, když hnutí ANO začalo hlasitě prohlašovat, že jde o útok na jejich stranického šéfa Andreje Babiše. Kroupa odmítá, že by šlo o nějaký útok na pana Babiše. Pokud chce být ministrem financí nebo jiným politikem, může firmu prodat a patřičný obnos za ni si uložit do banky. Na tento majetek Babišovi nikdo sahat nebude. Současně platí, že Andreje Babiše nikdo nenutí být politikem. Jde o svobodu volby. „A moc bych se divil, kdyby zákon neprošel před Ústavním soudem,“ řekl politolog a filozof.

Další otázkou je, zda je v pořádku, když Babiš vlastní média, přes která může ovlivňovat veřejnost. Andrej Babiš ovšem není jediným politikem, který vlastní média. Jsou tu páni Bakala, Křetínský, jsou tu nějací Číňané... Ale dokud budou fungovat nezávislá veřejnoprávní média, tak se až tak nemusíme bát. „Problém by byl, kdyby tito magnáti ovládli i veřejnoprávní média,“ varoval Kroupa.

Fakt, že Babiš vstoupil do politiky, vyvolal také určitý protiklad, který už také vidíme. Do politiky vstupují další podnikatelé, kteří financují vlastní politické strany. „A to je vývoj, ke kterému došlo na Ukrajině nebo v Rusku. I tam získávali moc oligarchové a vyvrcholilo to tím, že se prezidentem Ruska stal Vladimir Putin a vybral si věrné oligarchy,“ řekl host.

Ve druhé polovině diskuse Kroupa zmínil i jméno prezidenta Zemana, který napoprvé vetoval Lex Babiš.Ten se sice jako politik stal premiérem v roce 1998 pod heslem „akce čisté ruce“. „A tentýž člověk posléze přivedl do vlády ministra financí, který byl odsouzen za korupci,“ připomněl politolog. Takže je otázka, jak přesně se prezident k tématu staví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…