S prací Petříčka jsem spokojen, oznámil v rádiu Hamáček

26.02.2019 17:56

Hostem úterních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. ČSSD čeká na konci týdne sjezd. Co si od něj Hamáček slibuje? Podpoří na posty místopředsedů strany ministryni práce Janu Maláčovou a ministra zahraničí Tomáše Petříčka?

S prací Petříčka jsem spokojen, oznámil v rádiu Hamáček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Hamáček si od sjezdu slibuje, že ve straně ustanou hádky, že bude nakročeno k novým stanovám a že se ke straně začnou vracet lidé, kteří ji opustili. V tuto chvíli se Hamáčkovi zdá, že je strana konsolidovaná a prosazuje svůj program.

Pár slov Hamáček pronesl i na konto platformy Zachraňme ČSSD. „Několikrát jsem navštívil jednání platformy a řekl jsem jim, že pokud chtějí diskutovat o programu, tak ta diskuse bude vítána. Pokud by ty platformy měly hrát nějakou mocenskou roli, tak v tom moc nevidím smysl, protože ta strana má být jednotná. Z posledního jednání jsem měl pocit, že ta debata se vede o programu,“ řekl Hamáček.

Dodnes nelituje toho, že se sociální demokraté rozhodli vstoupit do vlády. Hamáček zdůraznil, že to zabránilo účasti hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury na vládě, což považuje za jednoznačně pozitivní.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Za stejně pozitivní považuje obnovení proplácení prvních tří dnů nemocenské, čehož ČSSD už dosáhla. Teď si strana vytkla za cíl redukovat byznys s chudobou. Od Ministerstva pro místní rozvoj ČR si strana vyžádala informace, kde se vyplácí dávky na bydlení a v jaké výši.

Stranou pozornosti hosta nezůstalo ani zkracování provozní doby. ČSSD v tuto chvíli navrhuje zkrácení o půl hodiny týdně. Odbory by se rády dostaly na metu 37,5 pracovní hodiny týdně. Hamáček má za to, že by se o tom dalo diskutovat, ale návrh odborů podle jeho názoru narazí u zaměstnavatelů. „Mně by stačilo, kdybychom se shodli na tom, že chceme zkracovat pracovní dobu, a pojďme spočítat, co to udělá s provozem firem, co to udělá s dopravní obslužností a tak podobně,“ řekl předseda ČSSD.

Zmínil také bankovní daň. „Pojďme jim nastavit pětadvacetiprocentní daně místo devatenácti procent.“

Pár slov věnoval i otázce zeštíhlování státní správy. „Buď k tomu budeme přistupovat systémově, nebo necháme vybuchovat granáty,“ varoval Hamáček. Pokud jde o nárůst státních zaměstnanců, narostl především počet učitelů, mezi kterými by Hamáček nerad škrtal pracovní místa. Další velký nárůst se odehrál u zaměstnanců Finanční správy ČR.

Nakonec okomentoval práci ministra zahraničí Jana Petříčka a ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové. Na rozhlasových vlnách zdůraznil, že nepočítá s jejich odchodem z vlády. „Já jsem spokojen s jejich prací ve vládě,“ řekl jasně. Neměl by nic proti tomu, kdyby se oba ministři objevili ve vedení ČSSD, protože jde o nové politické talenty, které vynikly právě ve vládě.

Hamáček se jich zastal i navzdory kritice komunistů, kteří šijí především do Petříčka. Hamáček si z toho nedělá těžkou hlavu. U strany, která hodlá Česko vyvést z NATO, je prý třeba počítat s tím, že bude kritizovat prozápadně orientovaného ministra. Pro Hamáčka to však není důvod posílat Petříčka pryč z vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…