SPD přes devět hodin blokuje projednávání pandemické novely. Opoziční poslanec si přinesl spacák

01.02.2022 20:28

Poslanci opoziční SPD už devět hodin blokují svými vystoupeními projednávání pandemické novely. Vystoupit chtějí všichni zástupci této frakce. Sněmovna tak stále nerozhodla ani o způsobu projednání novely, kterou chce vládní koalice prosadit ve stavu legislativní nouze. V debatě zatím vystoupil dvakrát předseda SPD Tomio Okamura, poprvé s dopoledním tříhodinovým, podruhé s odpoledním hodinovým projevem.

SPD přes devět hodin blokuje projednávání pandemické novely. Opoziční poslanec si přinesl spacák
Foto: Repro PSP
Popisek: Tomio Okamura

Kromě opakované kritiky vládní koalice mimo jiné Okamura varoval před tím, že novela nebude přijata ústavně předepsaným způsobem kvůli údajnému zneužití stavu legislativní nouze. Předseda poslanců SPD Radim Fiala ve zhruba dvouhodinovém projevu mimo jiné ohlásil, že pokud bude předloha schválena, SPD ji napadne u Ústavního soudu.

Šéf frakce SPD neprosadil přerušení schůze do srpna. Dolní komora přijala hlasy koaličních poslanců protinávrh předsedy klubu KDU-ČSL Marka Výborného, podle kterého byla schůze přerušena na zhruba dvě minuty. Okamuru a Radima Fialu, kteří využili přednostního práva mluvit bez omezení, vystřídali ostatní členové frakce SPD, kteří měli z rozhodnutí Sněmovny na svou řeč maximálně deset minut. Nejaktivnější byl Jaroslav Bašta, který stihl vystoupit ještě před omezením řečnické lhůty i po něm.

Sněmovna se v souvislosti s blokováním předlohy ze strany SPD zatím nedostala k hlasování o tom, zda stav legislativní nouze trvá. Nehlasovala ani o schválení návrhu programu schůze. Jejím jediným bodem je právě pandemická novela.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Okamura opustil řečnický pultík po půl sedmé večer, spolu s jeho dopoledním vystoupením řečnil zhruba čtyři hodiny. Nyní se dál střídají další poslanci hnutí SPD. Novelu možná poslanci v jednacím dnu neprojednají a jednání se protáhne až do ranních hodin.

Vládní poslanci mezitím kvůli obstrukcím ze strany SPD vtipkují na sociální síti Twitter. „Na dlouhé jednání jsem připraven,“ napsal ve svém tweetu Petr Letocha (STAN) k přiložené fotografii, kde drží v rukou spacák, čímž naznačuje, že na dlouhou noc ve Sněmovně je připraven.

 

 

S tvrzením SPD, že novela je protiústavní, pošlapává práva a svobody občanů, se ztotožnila také předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová, která podobně jako SPD doporučovala projednání novely v nezrychleném režimu. Podle ní je také právním paskvilem, neboť koaliční poslanci připravili úpravy vládní předlohy.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) má opozice na svůj postup včetně obstrukcí nárok. Vládní strany ale udělají vše pro to, aby návrh schválily, uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…