STAN: Schodek mohl být 400 miliard! Až pak se mohl zvýšit

07.07.2020 13:30

Před jednáním Poslanecké sněmovny předstoupili před novináře zástupci jednotlivých poslaneckých klubů. KDU-ČSL také požadovala svolání mimořádné schůze dolní komory Parlamentu; ta se nakonec uskuteční ve čtvrtek.

STAN: Schodek mohl být 400 miliard! Až pak se mohl zvýšit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Poslankyně Věra Kovářová (STAN) zhodnotila schodek půl bilionu korun tak, jak navrhuje vláda. „Výše schodku 500 miliard je předčasná, nadměrná, neopodstatněná. Rozdělení vládní rozpočtové rezervy – tajné, tedy jenom částečně. Postoj Ministerstva financí ke kritickým připomínkám Národní rozpočtové rady – postoj pohrdavý až opovržlivý," hodnotila Kovářová.

Vláda si podle jejích slov mohla počkat, až dostane přesnější údaje o ekonomice v červenci až v srpnu. „Mohla přijít se schodkem 400 miliard korun a teprve poté navýšit až na 500 miliard korun,“ míní Kovářová, podle níž STAN nemůže takto vysoký schodek ve třetím čtení rozpočtu podpořit. 

Před jednáním Poslanecké sněmovny přišla také KDU-ČSL s tím, že žádá svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny ke zhodnocení koronavirové situace na Karvinsku a k víceletému finančnímu rámci a k fondu obnovy Evropské unie. Podporu svolání schůze podle šéfa lidoveckého poslaneckého klubu Jana Bartoška garantovaly všechny kluby; nyní je již jasné, že se bude konat ve čtvrtek.

Vládní ČSSD zase pro změnu, podobně jako opoziční strany, chce, aby ve Sněmovně ze zákona o skutečných majitelích zmizela výjimka, která podle kritiků nahrává premiérovi Andreji Babišovi (ANO) ve sporu o střet zájmů. 

Podle předlohy by byl Babiš považován za vlastníka svěřenských fondů, do kterých vložil holding Agrofert, ale nikoliv za vlastníka samotného holdingu. Podle kritiků mu ustanovení nahrává ve chvíli, kdy jeho střet zájmů řeší unijní orgány. Vláda novelu schválila 1. června hlasy ANO. Ministři za ČSSD se hlasování zdrželi, protože výjimka pro svěřenské fondy podle nich překračuje rámec příslušné evropské směrnice.

Starostové a nezávislí (STAN) přitom v červnu představili pozměňovací návrhy, které by výjimku vypustily, ale také například rozšířily množství informací dostupných v ministerské evidenci. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová dnes uvedla, že začlenění výjimky vládou do předpisu je jedním z příkladů, kdy se Babišův střet zájmů projevuje v praxi. „Přečetla jsem si evropskou směrnici, tam varianta, že by pro svěřenské fondy měly platit jiné podmínky, není,“ řekla.

Na to upozornil i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Vláda do zákona, podle něj, vnesla prvek nad rámec implementace evropské legislativy. „Budeme se snažit s ostatními opozičními stranami pozměňujícími návrhy upravit nastavení tak, aby bylo naprosto zřejmé, že nemůže být obcházen institut, pro který zákon vzniká, aby bylo jasné, kdo je majitelem,“ řekl.

Babiš nařčení ze střetu zájmů opakovaně odmítá a označuje to za politickou záležitost. Loňská zpráva auditorů Evropské komise, týkající se dotací z evropských strukturálních fondů, uvedla, že Babiš ve střetu zájmů je. Podle zprávy má stále vliv na holding Agrofert, ač ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…