Sám v lese nemusíte mít roušku, padlo na vládní tiskovce. Uvažujte hlavou, poradil Hamáček

30.03.2020 20:47

Vláda nově schválila, že nošení roušky se již nebude vztahovat na děti do dvou let a na řidiče motorových vozidel. Změna je i u čtrnáctidenní karantény, dodržovat ji budou muset nově všichni, kteří se vrátili zpět do Česka ze zahraničí, informují Novinky. Babišův kabinet krajům doporučil omezení spojů a prodejů jízdenek u řidičů. Stát rovněž umožnil odložit platby záloh u silniční daně a také mýtného. Omezení volného pohybu kvůli koronaviru se prodlužuje do 11. dubna do šesté hodiny ráno.

Sám v lese nemusíte mít roušku, padlo na vládní tiskovce. Uvažujte hlavou, poradil Hamáček
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Andrej Babiš

„Povinnost nosit roušku se nebude vztahovat na děti do dvou let a na řidiče motorových vozidel, a to pokud pojedou v autě sami,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Dosud se na veřejnosti museli rouškou chránit všichni lidé.

Ministr vnitra Jan Hamáček ujistil lidi, že nemusejí mít obavy, že by je policisté pokutovali v lese, když nebudou mít roušku. „Uvažujte hlavou. Cílem roušky je, aby kapénková infekce nikoho nenakazila. Když jste sami v lese, nemáte koho nakazit. A nikdo vás nebude kontrolovat ani pokutovat,“ pravil Hamáček.

Změny se týkají i karantény, do které budou muset všichni, kteří se do ČR vrátí ze zahraničí. Dosud platila pouze pro ty, kteří se vraceli z rizikových zemí. „Změnou je, že karanténa nově platí na kohokoli, kdo se vrací do České republiky. Neplatí tedy již pouze na lidi, kteří se vracejí z rizikových zemí,“ uvedl Hamáček.

Vláda také doporučila krajům, aby ve všech regionálních autobusechl byl také omezen prodej jízdenek u řidiče, doporučila vláda krajům. Už dříve se přestaly prodávat jízdenky u ČD. „Doporučujeme, aby byla upravena dopravní obslužnost s ohledem na faktický stav, aby tak odpovídal snížené poptávce cestujících,“ sdělil ministr dopravy Karel Havlíček (ANO).

Dále kabinet rozhodl o tom, že zálohy na silniční daň splatné v dubnu a v červenci bude možné uhradit až do 15. října. Sankce za zpožděné platby totiž Ministerstvo financí plošně promine. O tři měsíce budou moci dopravci také odložit platbu mýtného.

Prodlužuje se také omezení volného pohybu kvůli koronaviru do 11. dubna do šesté hodiny ráno. Jde především o omezení volného pohybu lidí, uzavření prodejen a restaurací. Omezený pohyb lidí se nevztahuje na cesty do zaměstnání, na nezbytné cesty za rodinou nebo osobami blízkými, cesty k obstarávání základních životních potřeb, do zdravotnických zařízení, dobrovolnickou či sousedskou výpomoc, na pobyty v přírodě nebo parcích a pro účast na pohřbech.

Lidé se mají na veřejně dostupných místech pohybovat maximálně ve dvou, pokud nejde o více osob žijících ve společné domácnosti.

Změnilo se také personální obsazení ústředního krizového štábu, v jeho čele je nově ministr vnitra Jan Hamáček místo náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který se bude soustředit na systém chytré karantény a hlavně na zdravotnictví a na epidemiologické záležitosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…