Samková a šibenice přišly znovu do řeči v ČT

27.05.2016 22:48

Poté, co advokátka Klára Samková na konferenci v Poslanecké sněmovně nazvala islám zločineckou ideologií, vystoupil turecký velvyslanec na obranu islámu. „Urážka islámu, stejně jako ostatních náboženství, je trestný čin,“ podotkl včera v Událostech, komentářích velvyslanec. Události, komentáře ČT24 se k tématu dnes vrátily znovu.

Samková a šibenice přišly znovu do řeči v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Samková

Samková účast v pořadu odmítla. Své vyjádření poskytla pouze serveru Novinky.cz, kde uvedla, že v případě, že turecký velvyslanec chce zasahovat do vnitřních záležitostí státu, měl by být jeho postoj prošetřen. Postoj Samkové naopak prošetří Česká advokátní komora. 

Českou scénou také hýbe rozhodnutí magistrátu ohledně šibenic na demonstraci. Magistrát šibenice nepovažuje za nezákonné, to se však nelíbí ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), který se rozhodl podat správní žalobu.

„Jsme na hranici svobody slova,“ řekl k tomu advokát Miroslav Krutina. „Vždy je důležitý kontext. U verbálních útoků je třeba zohlednit, v jakém prostředí a s jakým dopadem se odehrávají,“ dodal také Krutina. Podle něj je nutné si i uvědomit, kdo se takovéhoto jednání dopouští. „Advokát se nemůže pouštět do tak expresivních výroků jako třeba běžný člověk. Ta hranice je posunutá přísněji,“ dodal Krutina.

„Jde o absurdní situaci. Kdy jeden hloupý výrok následoval další hloupý výrok a následně se o tom bavíme v Událostech, komentářích, což si to ani nezaslouží. Není to na trestní oznámení, spíše je to na ostrakizaci,“ sdělil analytik Matyáš Zrno z Občanského institutu. Jednání tureckého velvyslance mu přijde až neslušné. Oba muži se poté shodli, že nedošlo k žádným výzvám.

Krutina následně podotkl, že ač se mu rozhodnutí ohledně šibenic na demonstracích nelíbí, není podle něj učiněno špatně. Jde podle něj o symbolickou formu protestu, nikoliv o skutečnou výhrůžku. „Na té šibenici nikdo nevisel,“ řekl Zrno. Odsouzení rozhodnutí ze strany ministra Chovance Krutina pochválil. 

„Kriminalizace není cesta. Daleko lepší je bojovat například vtipem,“ uzavřel Zrno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…