Schillerová: Dluhy? Jinak. Nemohu mlčet

11.08.2021 14:53

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se na svém twitterovém účtu vyjádřila k míře našeho zadlužení. „Podle Eurostatu zůstává nadále naše zadlužení šesté nejnižší v Evropské unii a světové ratingové agentury nám ponechávají vysoké hodnocení se stabilním výhledem,“ podotkla mimo jiné Schillerová.

Schillerová: Dluhy? Jinak. Nemohu mlčet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

„Že naše zadlužení roste po Kypru nejrychleji v Evropské unii? Titulek pěkný, realita je ale trochu jiná. Výhodně jsme předfinancovali splátky našeho dluhu až do konce roku. Ještě s nižšími úrokovými sazbami. Ve zbytku roku tak už budeme patřit k těm nejdisciplinovanějším zemím,“ napsala ministryně financí Schillerová na svůj twitterový účet. Ve videu pak byla podrobnější.

Anketa

Kdo v Ústeckém kraji vyhraje volby?

hlasovalo: 9093 lidí

„Poslední dny slýchám kritiku, že se podle Eurostatu Česká republika letos zadlužuje hned po Kypru nejrychleji ze zemí Evropské unie. Nehledejme za tím ale prosím senzaci a ptejme se proč. A ten důvod je jednoduchý. Věděli jsme, že Česká národní banka bude chtít zvyšovat úrokové sazby, což se také minulý týden skutečně stalo. A právě proto jsme v prvních třech měsících roku výhodně předplatili všechny letošní splátky korunového státního dluhu. Celkem za 172 miliard korun. Ještě před zvýšením úrokových sazeb,“ uvedla.

„A vedle toho jsem přijali výhodnou půjčku od Evropské komise k předplacení splátek eurového dluhu ve výši dvou miliard eur. Co to znamená? Naše celkové zadlužení už ve zbytku roku neporoste. A následující čtvrtletí budeme patřit k evropským zemím s nejnižším nebo nulovým nárůstem dluhu. Potvrzují to i data za druhé čtvrtletí, kdy došlo k mezičtvrtletnímu poklesu českého státního dluhu. A samozřejmě, nakonec to nejdůležitější. Podle Eurostatu zůstává nadále naše zadlužení šesté nejnižší v Evropské unii a světové ratingové agentury nám ponechávají vysoké hodnocení se stabilním výhledem. Tedy nehodlají ho v blízké době měnit,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…