Schillerová oznámila, jak se vrátí miliardy stažené kvůli komunistům do rukou armády

19.12.2020 9:41

Poslanci v pátek schválili státní rozpočet na rok 2021 se schodkem 320 miliard. Menšinová vláda ANO a ČSSD ustoupila komunistům a vyhověla jejich požadavku na přesunutí 10 miliard korun určených pro resort obrany do státní rezervy. Zároveň kabinet slibuje, že armádě peníze brzy vrátí. Jak má v plánu to udělat, řekla v rozhovoru pro Právo ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Zároveň vyjádřila přesvědčení, že naše země si takový rozpočet může dovolit.

Schillerová oznámila, jak se vrátí miliardy stažené kvůli komunistům do rukou armády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Hlavním cílem, proč vláda komunistům ustoupila, bylo podle Schillerové předejít hrozbě rozpočtového provizoria. „Je to výsledek kompromisu. Zkomplikovalo by to čerpání covidové pomoci a nastartování investičních projektů a znemožnilo by to slíbené zvýšení platů učitelům a pracovníkům v sociálních službách,“ připomněla.

Přesunem 10 miliard z rozpočtu obrany do vládní rezervy se armádní investice nijak neohrozí. „Ty peníze budou v rozpočtové rezervě a v případě, kdy budou potřebné, tak je do rozpočtu armády zapojíme. Tento přesun fakticky vojsko, jeho akceschopnost, armádní akvizice ani plnění našich závazků v NATO nijak neohrožuje,“ vysvětluje šéfka státní kasy.

V pátek prošel také návrh ČSSD na přesun 300 milionů korun do rozpočtu ministerstva kultury. Mnozí to považují za ústupek ČSSD, která chtěla původně 10 miliard v rozpočtu obrany ponechat. Sociální demokraté opakovaně avizovali, že rozpočet podpoří. „Beru to jako přirozený krok koaličního partnera, nic jiného si nedovedu představit. Je to návrh, se kterým jsem souzněla,“ uvedla Schillerová.

Kvůli rekordním rozpočtovým schodkům se rozvratu veřejných financí ministryně neobává. „Můžeme si to dovolit. Máme jasnou konsolidační strategii a z hlediska dluhu zůstaneme po celou dobu mezi evropskou špičkou,“ uzavřela s tím, že důležitou položkou budou také evropské peníze.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…