Schováváte se za ně. Zelenskyj vyčetl Rusům, že nechtějí umírat první

03.06.2022 7:10

Krok za krokem zbavíme ruský stát všech prvků moderní ekonomiky. Za zničení životů sousedů zaplatí okupanti plnou cenu. A žádná lobby v žádné zemi Rusku nepomůže. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil k národu i ke světu. Poděkoval prezidentovi USA Bidenovi za pomoc, kterou Američané poskytnou Ukrajině, poděkoval švédské vládě a prozradil, že zahájil jednu novou důležitou tradici. Pokud jde o situaci na bojišti, Rusové prý prakticky srovnávají Donbas se zemí.

Schováváte se za ně. Zelenskyj vyčetl Rusům, že nechtějí umírat první
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil k lidem z Katedrály svaté Sofie v Kyjevě.

Jen krátce poté, co EU schválila šestý balíček sankcí namířených proti Rusku, v němž budou omezeny dodávky ruské ropy do EU, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už začal mluvit o balíčku sedmém. „Konečně se svět vzdává ruské ropy. Navíc další země, které produkují mnohem lepší a lehčí ropu, se chystají nahradit ruské dodávky. V této sféře se tedy pro agresorský stát ztrácí obrovské příjmy. Rusko se tomu samozřejmě neustále snaží čelit. Už dlouho si užívá toku petrodolarů a nechce se od něj odloučit. Ale musí. Musí si zvyknout, že velmi bolestivé snížení příjmů je pro jejího viníka, pro ruský stát, nevyhnutelným důsledkem války,“ konstatoval Zelenskyj.

„Již jsme začali pracovat na nových sankčních balíčcích proti Rusku. Krok za krokem zbavíme ruský stát všech prvků moderní ekonomiky. Za zničení životů sousedů zaplatí okupanti plnou cenu. A žádná lobby v žádné zemi Rusku nepomůže,“ zdůraznil.

Poté poděkoval prezidentovi USA za to, že pošle na Ukrajiny raketové systémy určené na vylepšení obranných pozic Ukrajinců. „Dobré zprávy o dodávkách zbraní očekáváme i od dalších partnerů. Například dnes máme nový balíček obranné pomoci ze Švédska. Jsem velmi vděčný vedení tohoto státu,“ zaznělo od ukrajinského prezidenta.

Ocenil také fakt, že v Kyjevě obnovily své působení diplomatické sbory z desítek zemí. Momentálně prý jde o 50 států. „Každá nová ambasáda, která se vrátí do našeho hlavního města, je důkazem víry v naše vítězství. Víra, že Ukrajina bude schopna bránit svou státnost v této válce, kterou v naší zemi rozpoutala Ruská federace,“ pravil Zelenskyj.

Prozradil, že nechal zahájit novou tradici. Napříště má předávání pověřovacích listin probíhat nejen na příslušných úřadech, ale také na půdě chrámu sv. Sofie. „Prvními velvyslanci, kteří dnes předali pověřovací listiny v rámci takového nového ceremoniálu, byli velvyslanci Moldavska, Indie a Spojených států,“ prozradil ukrajinský prezident.

Přidal jedno vysvětlení. „Proč tam? Proč v Sofii? Protože je to posvátné, historické centrum státnosti našeho lidu. Přebíráním pověřovacích listin velvyslanců ukazujeme, kdo jsou Ukrajinci, co jsme my a co je za námi. Vyjadřujeme tímto naši nejvyšší úctu zástupcům jiných národů. Otevíráme se jim. A zároveň dáváme najevo, že od nich očekáváme stejnou úctu, stejnou upřímnost k ukrajinskému lidu, k našim zájmům a naší historii.“

Stejně jako v každém svém projevu, i tentokrát Zelenskyj zdůraznil, že se stále pokouší sehnat novou finanční, vojenskou i politickou podporu pro Ukrajinu. S napětím očekává, kdy se Ukrajině dostane té cti, že bude přijata za kandidátskou zemi na členství v EU. Rusko podle Zelenského zmobilizovalo všechny své síly, aby zabránilo přičlenění Ukrajiny k evropskému společenství, ale Zelenskyj zdůraznil, že chce Ukrajinou pohnout evropským směrem. Obrazně řečeno.

Pár slov věnoval i situaci na bojišti.

„Situace na Donbasu se za den výrazně nezměnila. V bitvách v Severodoněcku jsme zaznamenali určitý úspěch. Ale je příliš brzy to hodnotit,“ konstatoval Zelenskyj s tím, že města jako Lysyčansk, Bachmut a další jsou teď pod velkým tlakem.

Ruským vojákům se vysmál.

„Ruská armáda využívá všech svých ozbrojených schopností a s lidmi vůbec nepočítá. Cynické je zejména to, že v první linii ofenzivy okupanti velmi často využívají ty lidi, kteří byli naverbováni do jejich armády na dříve okupovaném území Doněcké a Luhanské oblasti. Ruští vojáci se za tyto tzv. zmobilizované muže často jednoduše schovávají,“ konstatoval ukrajinský prezident.

„Čím déle válka trvá, tím odpornější, hanebnější a cyničtější věci si Rusko navždy zapíše do své historie,“ pokračoval dál.

Konstatoval také, že Rusové prakticky srovnávají Donbas se zemí.

„Celé dočasně okupované území našeho státu je nyní zónou totální katastrofy, za kterou je plně odpovědné Rusko,“ prohlásil.

Pak už se jen rozloučil. „Dnes jsem podepsal nový dekret o vyznamenání našich obránců, našich hrdinů. Státní vyznamenání bylo uděleno 223 bojovníkům, z toho 72 posmrtně. Věčná památka všem, kteří dali životy za Ukrajinu! Věčná sláva každému z našich hrdinů! Sláva Ukrajině!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…