Schulz vede SPD k historicky nejhoršímu volebnímu výsledku. Aktuální průzkum šokuje

25.08.2017 12:15

Čím více se blíží volby do německého Bundestagu, tím více ztrácí SPD v čele s Martinem Schulzem šanci na úspěšný výsledek. Podle aktuálního průzkumu se SPD dokonce propadla na historické minimum.

Schulz vede SPD k historicky nejhoršímu volebnímu výsledku. Aktuální průzkum šokuje
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Schulz, Merkelová

Do parlamentních voleb v Německu zbývá měsíc a zejména socialisté z SPD mají o čem přemýšlet. Pokud by se vyplnil výsledek průzkumu společnosti Infratest dimap. pro ARD-Morgenmagazin také u voleb, utrpěli by socialisté historický „výprask“. Aktuálně je SPD na pouhých 22 %, což je ještě o jedno procento méně, než strana pod vedením současného prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera získala při volbách před osmi lety.

Po třech úspěšných volbách pod vedením Gerharda Schrödera v letech 1998 až 2005 padla v následujících dvou volbách do Bundestagu, ve sportovní terminologii řečeno, skutečná „deka“. Když byl kandidátem SPD na kancléře zmiňovaný Steinmeier, stranu volilo jen zmiňovaných 23 % voličů a mnoho lepší to nebylo ani v roce 2013, když byl kandidátem strany Peer Steinbrück. SPD pod jeho vedením dosáhla jen mírného zlepšení a s 25,7 % skončila hluboko za vítěznou CDU.

Ačkoli socialisté vkládali své naděje do nového lídra Martina Schulze, který získal v březnové vnitrostranické volbě neuvěřitelných 100 % hlasů, veškerý optimismus od té doby vyprchal jako pára nad hrncem. Socialisté prohráli ve třech volbách ve spolkových zemích po sobě a společně s tím začala setrvale klesat i oblíbenost jejich kandidáta na kancléře,Schulze, a souběžné s tím i pozice celé strany.

Naproti tomu CDU, kancléřky Angely Merkelové, se veze na vítězné vlně a aktuálních 38 % by jí bohatě stačilo na přesvědčivé vítězství. Strana by si tak oproti volbám v roce 2013 polepšila o minimálně čtyři procenta. CDU tak už neusiluje jen o vítězství, ale o získání dostatečného počtu hlasů pro vytvoření jednobarevné vlády. K tomu však křesťanským demokratům ještě pár procent zbývá a zatím se tak jeví jako nejreálnější varianta vytvoření koalice s FDP.

Svobodní demokraté by dle průzkumu Infratest dimap získali devět procent a skončili by společně s Levicí na třetím místě. Před ně se vyhoupla po mnoho měsíců spíš stagnující Alternativa pro Německo (AfD) s 10 %. Zelení by aktuálně brali „bramborovou medaili“ se ziskem osmi procent. Vedle koalice s FDP však stále zůstává i pokračování spolupráce s SPD. Nyní by měla současná koalice 60 % hlasů, zatímco s FDP by CDU dohromady měla 47 %. Zatím zcela vyloučena je ryze levicová koalice ve složení SPD, Levice a Zelení, protože by získala jen 39 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…