Schwarzenberg: Česko je ostuda. Nechce migranty. Ať EU zasáhne proti Babišovi

02.11.2020 7:59

Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se velmi zlobí na středoevropské státy kvůli jejich přístupu k problematice migrace. Uvedl to v rozhovoru pro rakouský list Tiroler Tageszeitung, jehož si následně povšiml server Novinky.cz. Schwarzenberg se domnívá, že chybějící solidaritu ze strany středoveropských států by neměla Evropská unie tolerovat.

Schwarzenberg: Česko je ostuda. Nechce migranty. Ať EU zasáhne proti Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Podle Schwarzenberga je samozřejmé to, že je potřeba pracovat na tom, aby lidé mohli zůstávat ve svých domovských zemích. Politiku Evropské unie, která dle jeho slov vše hází na krk Řecku a Itálii, však považuje za nespravedlivou a nelidskou. 

Domnívá se, že ostudou pro Evropu je hlavně postoj naší vlasti a dále Polska a Maďarska, které se o „migrační“ břemeno nehodlají dělit. Schwarzenberg však zkritizoval i rakouského kancléře Sebastiana Kurze, který odmítl převzít část nezletilých migrantů z požáry zničeného tábora Moria na řeckém ostrově Lesbos.

Podle Schwarzenbergových slov by se chybějící solidarita neměla tolerovat. Země, které migranty nechtějí, by měly podstatně více přispívat.

Ve sporech o dodržování principů právního státu, které nyní unie vede s Maďarskem a Polskem, je podle Schwarzenberga třeba obezřetného postupu. „Umím si představit cílená opatření zaměřená proti ekonomickým zájmům miliardářů, jako je český premiér Andrej Babiš nebo maďarský premiér Viktor Orbán,“ dodal Schwarzenberg. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…