Schwarzenberg: Maršál Radecký, největší český vojevůdce. Sloužil císaři, neměl tehdy alternativu

18.08.2020 10:17

Čestný předseda TOP 09 a exministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg se vyjádřil k Josefu Václavu Radeckému z Radče. Svůj komentář v Lidových novinách věnoval tomu, že si tento muž zaslouží pomník v Praze. Podle jeho slov byl totiž největším českým vojevůdcem.

Schwarzenberg: Maršál Radecký, největší český vojevůdce. Sloužil císaři, neměl tehdy alternativu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Schwarzenberg poznamenal, že my Češi máme poněkud podivný vztah k našim slavným vojevůdcům, kdy opravdu velcí byli tři. Nejstarším z nich byl podle jeho slov Jan Žižka, kterého všichni oslavujeme a je brán jako národní hrdina. "Z vojenského hlediska bych řekl, že byl nejnadanější partyzánský vůdce svého věku a lze ho snad srovnat jen s maršálem Titem ve dvacátém století. Neměl možnost vést velká vojska a také nikdy nepůsobil mimo země Království českého. Ale zajisté to ve své době byl nejvýznamnější vojevůdce a svojí taktikou opravdu poznamenal vývoj vojenství na dlouhou dobu," poznamenal Schwarzenberg.

Za druhého velkého vojevdůce považuje Albrechta z Valdštejna a třetího zmiňuje právě Josefa Václava Radeckého z Radče pocházejícího od Sedlčan.

"Z vojenského hlediska byl zřejmě právě on největším českým vojevůdcem. Nejenže navrhl plány pro bitvu u Lipska pod vedením Karla Schwarzenberga, který měl dost práce se sladěním vojsk různých evropských mocnářů, takže právem přenechal čistě vojenskou činnost právě svému velmi nadanému šéfovi generálního štábu, svému sousedovi od Sedlčan. Bitva u Lipska, zvaná též Bitva národů, byla největší své doby a znamenala porážku Napoleona, což zcela změnilo situaci v Evropě. Poté, dávno po smrti Karla Schwarzenberga, se vyznamenal v Itálii mnoha vítěznými bitvami," uvedl Schwarzenberg s tím, Radeckému je dnes jeho služba císaři vyčítána, ale v té době to byla samozřejmost bez alternativ. 

Posuzujeme-li osobnosti dané doby, musíme je podle Schwarzenberga vidět očima jejich generací, jak se tehdy identifikovaly. "Podle tohoto pohledu je Radecký nejenom vynikající voják, ale také věrný a loajální služebník svého císaře a velký vlastenec své doby," sdělil Schwarzenberg. Připomněl, že v roce 1918 byl pomník Radeckého odstraněn jako symbol služby Habsburkům. 

"My Češi jsme opravdu trochu divný národ. Angličané, Francouzi, Nizozemci, ale i Poláci, Maďaři a další své velké vojevůdce oslavují a právem si je připomínají. Lze si jen těžko představit, že by Rusové odstraňovali sochy generála Suvorova, protože sloužil carovi, nebo že by Francouzi odstraňovali sochy Napoleonových generálů. U nás se našich bojovníků poněkud straníme. To ale neznamená, že nebyli významní Češi velkými vojevůdci. Myslím, že dnes, když už je monarchie více než sto let za námi a pomalu nacházíme střízlivý pohled na české dějiny, se můžeme také zamyslet, jestli by i Radecký, zajisté největší český vojenský velitel, nezasloužil, aby byl jeho pomník opět navrácen na Malostranské náměstí," uzavřel Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…