Schwarzenberg, Ženíšek, Štětina a Füle. Čtveřice Čechů dostala zákaz vstupu do Ruska a začala přijímat gratulace

30.05.2015 11:41

Rusko zakázalo vstup na své území Karlu Schwarzenbergovi, Marku Ženíškovi, Jaromíru Štětinovi a Štefanovi Fülemu. Zařadilo je totiž na „černou listinu“ evropských politiků. Příliš je tím ale nerozhodilo – a jejich stoupenci jsou rozhodnutím Moskvy naopak potěšeni.

Schwarzenberg, Ženíšek, Štětina a Füle. Čtveřice Čechů dostala zákaz vstupu do Ruska a začala přijímat gratulace
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Karel Schwarzenberg a Jaromír Štětina

Anketa

Dle vašeho názoru, Rudá armáda nás roku 1945...

hlasovalo: 5451 lidí

S informací přišla původně finská státní televize v pátek večer. Všichni politici mají být na „černé listině“ 89 evropských politiků, která byla ve středu v Moskvě předána zastoupení EU. Později ji potvrdila mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová.

Seznam má být reakcí na známou „černou listinu“ ruských prominentů, kterou EU a USA sestavily v loňském roce v souvislosti s válkou na Ukrajině. Rusko již dříve reagovalo bojkotem evropských zemědělských výrobků a nyní je dalším krokem vytvoření recipročního seznamu. Nizozemský premiér Mark Rutte v pátek řekl, že jde o odvetu za evropské sankce zavedené kvůli postupu Ruska na Ukrajině.

Na seznamu nejsou současné politické špičky, ale spíše aktivní odpůrci Ruska na nižších úrovních. Přes hranice se tak nepodívají například bývalý předseda Evropského parlamentu, Polák Jerzy Buzek, nebo Nick Clegg, donedávna místopředseda britské vlády. Smůlu má i Bernd Posselt, známý šéf sudetoněmeckého Landsmanšaftu a bývalý europoslanec.

Za Českou republiku jsou na seznamu Karel Schwarzenberg, Marek Ženíšek, Jaromír Štětina a Štefan Füle. Schwarzenberg je bývalým ministrem zahraničí a dnes předsedou zahraničního výboru Sněmovny, který Rusko opakovaně kritizuje. „Putin není blázen. Ten nevede válku, která přináší podstatné hospodářské ztráty pro Rusko kvůli několika vesnicím na jihovýchodě Ukrajiny, tomu jde o celou Ukrajinu, aby ji zase podřídil Moskvě. O to jde,“ řekl v únoru ParlamentnímListům.cz.

Marek Ženíšek je místopředsedou TOP 09 a vyjadřuje se rovněž především k zahraniční politice. „Já stále doufám, že Putin celou Ukrajinu nechce, ale asi by nebylo moudré nepočítat i s takovýmto scénářem,“ řekl mimo jiné ParlamentnímListům.cz.

Europoslanec Jaromír Štětina před Vladimirem Putinem varuje opakovaně. Někdejší válečný zpravodaj z Čečenska se netají názorem, že Rusko představuje významné nebezpečí pro celou Evropu. A o Vladimiru Putinovi rovnou říká, že je válečný zločinec a patří do Haagu.

„Myslím, že současné postupy jsou málo razantní, protože dnes už nestačí zvedat varovně prst a říkat, že jsme znepokojeni. V této situaci by NATO mělo pozvednout své pozemní a letecké síly na hranicích s Kaliningradskou oblastí a na hranicích s Ukrajinou a svou vojenskou sílu demonstrovat. Tomu totiž Rusko dobře rozumí,“ vyzýval Štětina již v červnu 2014.

Štefan Füle je bývalým eurokomisařem pro rozšíření, který vedl přístupová jednání s Ukrajinou. Na adresu Moskvy si v poslední době rozhodně servítky nebere. O Vladimiru Putinovi se vyjadřuje jako o „kožené postavě“ a říká: „Byl to Putin, kdo udělal chybu, a celé Rusko za ni bude platit. Ne my.“ Právě Füle také lobbuje za maximální vstřícnost vůči Ukrajině ze strany EU.

„Nemyslím si, že by Česká republika měla přijímat nějaké samostatné kroky. Určitě se poradíme v rámci Evropské unie, jestli na to budeme nějakým zvláštním způsobem reagovat,“ uvedl k listině předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Sami postižení politici berou zákaz namířený na jejich osoby s humorem. „Když jsem se podíval na ta ostatní jména, tak jsem zjistil, že jsem ve velmi slušném klubu. Považuji to za vyznamenání,“ komentoval podle IDNES.cz suše Schwarzenberg.

„Pokud Rusko nebude rozšiřovat svoje území do nekonečna, pak ten zákaz nějakou dobu, co bude Putin u moci, vydržím. Pro mě je to důkaz toho, že dělám svoji práci dobře,“ řekl serveru idnes.cz Marek Ženíšek.

Jaromír Štětina má rovněž jasno: „Tento seznam nepohodlných novinářů vypracovala Federální služba FSB. Na tomto novém seznamu politiků jsem s řadou svých kolegů z Evropského parlamentu. Jsou to vesměs stateční a přemýšliví lidé. V jejich společnosti je mi dobře,“ uvedl. Pak připomenul, že zákaz vstupu do Ruska již jednou měl kvůli své novinářské činnosti v čečenské válce v devadesátých letech.

Právě Štětinovi se na jeho Facebooku začalo k zařazení na listinu objevovat množství gratulací. „Dostat BAN do Ruska, to znamená, že to, co děláte děláte správně,“ mohl se například dočíst.

Radost má i Miroslav Kalousek, první místopředseda TOP 09. „Ze čtyř českých politiků, kteří mají zakázán vstup na území Ruské federace, jsou tři z TOP 09 – Schwarzenberg, Ženíšek a Štetina. To je hezkých 75 procent,“ pochlubil se na Facebooku.

„Je to také odpověď na otázku, čí politika je efektivní a nepříjemná diktátorskému režimu a proč je proti nám v ČR vedena proruskou propagandou tak zuřivá kampaň,“ dodal exministr financí.

Facebook Miroslava Kalouska:

Ze čtyř českých politiků, kteří mají zakázán vstup na území Ruské federace, jsou tři z TOP 09. Schwarzenberg, Ženíšek a Štetina. To je hezkých 75 procent. Je to také odpověď na otázku, čí politika je efektivní a nepříjemná diktátorskému režimu a proč je proti nám v ČR vedena proruskou propagandou tak zuřivá kampaň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…