Schwarzenberg chyběl nejvíc. Kalousek byl nejpilnější

29.12.2010 13:35

V nově zvolené Sněmovně je vidět, kdo dbá na řádnou docházku a naopak kdo to s ní nepřehání. Zatímco předseda TOP 09 Schwarzenberg se stal největším absentérem, jeho stranická kolegyně Kotalíková se chlubila téměř stoprocentní účastí, informuje iDNES.cz.

Schwarzenberg chyběl nejvíc. Kalousek byl nejpilnější

Od června, kdy se začala scházet nová Sněmovna, si označení největšího absentéra vysloužil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Nebyl ani na čtvrtině všech hlasování (22,5%). Jen o málo lépe si vedli Petr Jalowiczor z ČSSD (29,5% hlasování) a starosta Semil Jan Farský (34,2%) z poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové.

Naprostým protipólem je jejich stranická kolegyně Patricie Kotalíková, která se může pochlubit účastí na 99,6 procenta hlasování, přestože stále pracuje na plný úvazek jako primářka kadaňské nemocnice. „Pokud se poslanci několik hodin dohadují doslova o ničem, můžu pracovat pro nemocnici i ze sálu, protože mám přístup do nemocničního serveru zvenku. Pokud se řeší něco důležitého, tak samozřejmě pro nemocnici nepracuji," uvedla Kotalíková před časem pro iDNES.cz.

Na jednání Sněmovny to příliš nestíhali hejtmani

Vysoká účast zdobila i Jiřího Petrů z ČSSD (účast na 99,4 procenta hlasování) i dva členy TOP 09 Jaroslava Ečeka (97,8 %) a Rudolfa Chlada (97,5 %). Žebříček, který sestavilo občanské sdružení Kohovolit.eu také odhaluje, že v docházce pokulhává řada politiků, kteří zastávají více funkcí. Kromě šéfa diplomacie bylo u dna i několik hejtmanů - středočeský David Rath, jihomoravský Michal Hašek i karlovarský Josef Novotný.

Kromě účasti sleduje občanské sdružení také aktivitu poslanců. Žebříčku ústních interpelací s počtem 44 vévodil Jiří Paroubek (ČSSD). Dvouciferný počet ústních interpelací mají vedle Paroubka na kontě i jeho straničtí kolegové Jan Látka (21), Václav Klučka a Antonín Seďa (13). Nejvíce písemných interpelací podal sociální demokrat Ivan Ohlídal (5).

Na předkládání zákonů je mistrem Kalousek

Sociální demokraté byli nejpilnější i v promluvách. Stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vystoupil před řečnický pult dvanáctkrát. Naopak v předkládání návrhů zákonů byl ze všech poslanců nejaktivnější ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek (21). S velkým odstupem za ním následovalo několik politiků s devíti návrhy.

K věci:

Klasnová je tvrdá. Čtyři absence a poslanec bude bez peněz 

Největší sněmovní absentér je málo známý sociální demokrat 

Takovej je život, stýská si Jandák nad sněmovnou 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…