Schwarzenberg na Hrad nemyslí, na hajzlu by se zvolit nenechal

21.05.2010 13:17

Populární jak málokdo z politiků je lídr TOP 09. Že by však oblibu využil k útoku na prezidentský úřad, to pokládá Schwarzenberg za málo pravděpodobné.

Schwarzenberg na Hrad nemyslí, na hajzlu by se zvolit nenechal

Za tři roky se bude volit následník Václava Klause a jedním ze zmiňovaných adeptů na funkci prezidenta je Karel Schwarzenberg, lídr strany TOP 09. Ten však v rozhovoru pro deník Právo odmítl, že by se o úřad ucházel, kdyby se volilo jako doposud. „Možná kdyby byla přímá volba prezidenta, tak by mě to zajímalo," svěřil se muž, který si Pražského hradu už užil jako kancléř prezidenta Havla.

V souvislosti s nynějším způsobem volby hlavy státu vytahuje své vzpomínky na cestování do Německa po staré teplické silnici. „Vpravo i vlevo tam byly domy, kde se prodávaly holky, a mně se to nelíbilo. Ještě méně by se mi líbilo, kdybych se dostal do stejné pozice. A pak jsem viděl poslední volbu prezidenta, kdy lidé chodili na hajzl a uháněli tam poslance, aby volili toho či onoho. Já bych nerad byl na prodej," uvedl Schwarzenberg pro Právo.

Poslanci se nepřipraví přímou volbou o vlastní důležitost

Že ta možnost je opravdu jen v teoretické rovně, potvrdil pro iDNES. „Kdyby mě papež jmenoval kardinálem, tak bych o tom taky přemýšlel," vtipkoval. Kandidáty do přímé volby by podle něj měly navrhovat především parlamentní strany, případně určitý počet poslanců. „Volil bych podobný koncept, jako mají v sousedních zemích. Nemá smysl, abychom tu pětadvacet kandidátů," uvažuje o přímé volbě Schwarzenberg, podle něhož by do druhého kola měli postoupit jen dva nejlepší.

Pro iDNES ale vzápětí dodává, že má o prosazení přímé volby prezidenta v České republice velké pochyby. „Poslanci neradi pouštějí tuto možnost, kde si zase svěří tu důležitost a mohou něco za něco vyměnit. Považuju to za naprosto ztracené a tím spíš mou kandidaturu, vše je to řečeno na teoretické úrovni," prohlásil předseda TOP 09.

Na předvolební sliby se rychle zapomíná 

Český politický rybník, v němž přímou volbu prezidenta před volbami pravidelně slibují téměř všechny strany, zná velmi dobře. V povolebním období však už o tématu slyšet není. Návrh totiž znamená značné omezení pravomocí poslanců a senátorů, kteří prezidenta volí dnes. Strany se také doposud neshodly na volebním systému a způsobu volby prezidenta. Není jasné, kdo by kandidáty navrhoval a kolik by jich mělo projít do druhého kola.

Související:

Kdo je nejbohatší z lídrů stran? Vede Schwarzenberg, následuje John

U koryt hlasitě mlaskáme, říká Karel Schwarzenberg

Foto: Hans Štembera  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…