Schwarzenberg napsal Tymošenkové, bojí se o její zdraví

26.11.2011 17:53

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg zaslal vězněné vůdkyni ukrajinské opozice Juliji Tymošenkové dopis, v němž vyjádřil znepokojení nad jejím zdravotním stavem a zármutek nad způsobem, jakým ukrajinské úřady přistupují k její léčbě.

Schwarzenberg napsal Tymošenkové, bojí se o její zdraví
Foto: Martin Kovář
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář potvrdil, že dopis Schwarzenberg prostřednictvím českého zastoupení v Kyjevě odeslal. "Pan ministr chtěl především paní Tymošenkové poblahopřát k narozeninám a popřát jí brzkého uzdravení," řekl Kolář. Kromě dopisu podle něj Tymošenková obdržela také květiny.

Minulý měsíc byla Tymošenková odsouzena k sedmi letům vězení za údajné poškození státu při podpisu plynové smlouvy s Ruskem. Vězněná je od srpna a vazba podle obhájců vážně poškozuje její zdraví.

Trpí pravděpodobně potížemi oběhového systému a stěžuje si na silné bolesti páteře. K zevrubnému vyšetření ji vězeňská správa poslala až minulou středu po důrazných protestech opozice a po výzvě prezidenta Viktora Janukovyče. Výsledky zdravotní kontroly úřady neoznámily, obhájci Tymošenkové považují prohlídku za nedostatečnou.

V dopise Schwarzenberg blahopřeje Tymošenkové k nedělním jedenapadesátinám a potvrzuje svou "neoblomnou solidaritu". Vyjadřuje zároveň znepokojení nad jejím zdravotním stavem a nad způsobem, jakým jí ukrajinské úřady poskytují nezbytnou lékařskou pomoc. Český ministr zahraničí dodává, že Evropa nezapomíná na tíživou situaci, v níž se vůdkyně ukrajinské opozice ocitla.

Blahopřání Tymošenkové zaslal rovněž americký velvyslanec v Kyjevě John Tefft, který odsoudil její pronásledování a vyjádřil naději na její brzké osvobození.

Čtěte:

Schwarzenberg chce, aby se v Česku léčilo pět Libyjců

Schwarzenberg prezidentem? Nemá šanci, shodli se politologové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…