Schwarzenberg šťouchal vítěze Babiše. Byl by radši, kdyby je porazila demokratická strana

25.05.2014 23:48

Ve volbách do Evropského parlamentu vyhrálo těsně hnutí ANO, na druhém místě skončila TOP 09. Její předseda Karel Schwarzenberg si při děkovném projevu po zveřejnění výsledků rýpnul do „prvního“ Babišova hnutí – přál by si prý víc, kdyby nad ním vyhrála opravdová demokratická strana.

Schwarzenberg šťouchal vítěze Babiše. Byl by radši, kdyby je porazila demokratická strana
Foto: hns
Popisek: Eurovolby, ilustrační koláž

Anketa

Líbí se vám, jak v České republice dopadly eurovolby?

hlasovalo: 5195 lidí

Karel Schwarzenberg v prvním projevu po zveřejnění výsledků poukázal na to, že TOP 09 skončila jako druhá jen o fous. Podle něj se tím však zařadila po bok populistických stran – jedna taková prý volby vyhrála. „To je při našem volebním výsledku trošku smutná zpráva,“ řekl Schwarzenberg. „Já bych si přál více, kdyby nad námi vyhrála opravdová demokratická politická strana,“ dodal.

Svůj projev uzavřel tím, že ale nadále bude TOP 09 „bojovat zvesela – politika je vážná věc, ale sebe si nesmíme brát příliš vážně“.

To Andrej Babiš hovořil v děkovném projevu výhradně o svém hnutí. Podle svých slov vzhledem k počasí a nízké účasti prý očekával, že ANO skončí jako třetí. Nakonec volby vyhrálp a bylo to „o prsa“. Pro Babiše prý byly evropské volby psychologicky důležité. „Jsme nějaká stabilní parlamentní nebo politická síla, i když jsme přišli jako nepolitici,“ řekl šéf hnutí ANO.

Zároveň dodal, že nízké volební účasti by příště mohlo pomoci, kdyby byly volby elektronické – účast byla totiž rekordně nízká, 18,2 procenta. Babiš také nadhodil, že nyní snad nebudou zástupci ČR v Evropském parlamentu komunikovat tak „negativně“. Dosud byli podle něj do EP čeští politici spíše „odkládaní“. „Konečně budeme vědět, co naši europoslanci v Bruselu dělají,“ pochválil své hnutí předseda.

Jako třetí se umístila ČSSD, jejíž předseda Bohuslav Sobotka vyjádřil radost z toho, že na prvních třech místech se v ČR umístily proevropské strany. „Naši poslanci se stanou součástí evropské frakce sociálně demokratické strany,“ popsal pak budoucnost ČSSD v Evropském parlamentu. Zatím se ještě neví, jak bude tato frakce velká, ale odhaduje prý první nebo druhé místo v EP.

Lídr kandidátky ČSSD Jan Keller se akorát pozastavil nad nízkou volební účastí. „Ze sociologického hlediska je znepokojivé, že čtyři z pěti lidí k volbám nešli,“ poznamenal. Podle něj za to však nemohou voliči jako spíše samy strany.

Na čtvrtém místě skončili komunisté. „Považuji obhájení tří mandátů za úspěch pro KSČM, vzhledem k tomu, že Česká republika jako při každých volbách přijde o mandáty celkem,“ uvedl předseda komunistů Vojtěch Filip.

Zároveň pak pochválil výběr Kateřiny Konečné coby lídryně kandidátky KSČM. „To, že jsme zvolili Kateřinu Konečnou vedoucí kandidátkou, bylo velmi dobré. Byl to krok správným směrem,“ řekl Filip, podle něhož Konečná představuje mladou generaci politiků KSČM. Připomněl také, že Konečná dostala poměrně hodně preferenčních hlasů.

ODS ztratila ve volbách sedm křesel. Předseda strany Petr Fiala to však nepovažuje za neúspěch – vzhledem k tomu, kde se ODS nyní nachází, prý dopředu považoval jakýkoliv výsledek nad 7,5 procenta za úspěch. „Spokojen ale budu, až zase začneme volby vyhrávat,“ dodal Fiala.

ODS ale podle něj zaznamenala ještě jeden úspěch, a to v podobě Jiřího Pospíšila. Ten totiž kandidoval za TOP 09 a do Evropského parlamentu se dostal jako politik s nejvíce preferenčními hlasy. Tím pádem ale Pospíšil přestane být poslancem v českém Parlamentu, kde je stále za ODS. „Mandát Jiřího Pospíšila připadne také ODS, takže z tohoto hlediska se na triumf Jiřího Pospíšila můžu dívat pozitivně,“ dodal Fiala.

 

Větší verzi infografiky si můžete prohlédnout zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…