Schwarzenberg už se zmínil o své výměně v čele TOP 09

03.11.2013 15:50

Podle Karla Schwarzenberga, předsedy TOP 09, je pravděpodobnější konání dalších předčasných voleb než ustavení stabilní vlády na celé čtyřleté období. Michala Haška považoval prý za „šikovnějšího a inteligentnějšího“. Pokles volební podpory své strany nepovažuje za fatální. „Může za to jen vládní angažmá,“ zopakoval svůj názor. Zároveň se vyjádřil k možné změně ve vedení strany před příštími volbami.

Schwarzenberg už se zmínil o své výměně v čele TOP 09
Foto: Petr Kupka
Popisek: Karel Schwarzenberg na besedě v Olomouci

„Podívejte se, upřímně řečeno, já jsem myslel, že pan Hašek je šikovnější a inteligentnější. Poněvadž něco tak nedočkavě blbě provedeného jsem v životě neviděl," pravil v nedělním rozhovoru pro internetový deník Aktuálně.cz. „Hlava státu se chová tak, jak se dalo očekávat. On se chce té strany zmocnit, tudíž dělá, co může. To je jasné. Ale že hlavní představitelé demokratické strany takto jednají, to je pro mě to otřesné. Mnohem víc než ona groteska, jak to všechno dopadlo. Je to taková typická česká fraška. Je mi líto," dodal.

Karel Schwarzenberg vidí jako řešení povolební situace nové hlasování. „Ale jo. Myslím, že to bude už trošku vyváženější hlasování. Ne že by pravice nepotřebovala dostat na prdel - a po zásluze také dostala. Ale zase v zájmu státu není, aby se to vychýlilo příliš mnoho. Takže předpokládám, že to vychýlení by s pomocí boží přestalo,“ vyjádřil naději na lepší volební zisk.

Kdy budou volby?

Podle Karla Schwarzenberga je otázka, kdy k předčasným volbám dojde. „Možná velmi brzo, možná za dva roky. Nevím. Ale mám dojem, že úmysl pana prezidenta jest hrát to tak, aby stávající vláda vládla co nejdéle. Nemá zájem na tom, aby se ustavila vláda, která vzešla z Parlamentu.“

Kdyby však došlo k volbám v řádném termínu, za čtyři roky, je otázkou, s kým v čele by se jich účastnila TOP 09. „Podívejte se - uvidíme. Připraven jsem, toho času nemám problémy se zdravím, ale můžu si představit, že už rok předtím bych to předával. Bude mi přes osmdesát - a já se necítím jako Adenauer,“ uvedl Karel Schwarzenberg. Ke svému nástupci se však odmítl vyjádřit. „Bůh ví, že nejsme monarchie. Takže nemůžu dosadit korunního prince,“ uzavřel předseda TOP 09 tuto otázku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mrazivé: Fico tušil, co se stane

17:46 Mrazivé: Fico tušil, co se stane

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního S…