Scio jde proti Dobešovi: Učňovské obory jsou už mrtvé

24.06.2011 16:14

Ministr školství Josef Dobeš doporučuje před blížícími se přijímačkami na střední školy, aby rodiče poslali své děti na učňovské obory. Podle něj se pak v budoucnu lépe uplatní. Společnost Scio, která hodnotí výsledky vzdělávání, ale s Dobešovými doporučeními nesouhlasí.

Scio jde proti Dobešovi: Učňovské obory jsou už mrtvé

Podle ministra školství Josefa Dobeše se studiem na učilišti zvyšuje pro studenty naděje, že po ukončení najdou práci. "Jde hlavně o absolventy strojírenských, elektrotechnických i stavebních oborů. Jsou to perspektivní obory," zastává se učňovských oborů Dobeš.

Ačkoliv se ho zastává i Svaz průmyslu a dopravy, společnost Scio nesouhlasí s ministrovými výroky. Firma se zabývá hlavně zjišťováním a hodnocením výsledků vzdělávání a její testy někdy fungují místo přijímacích zkoušek na vysoké školy apod.

Potřeba bude jen 15 procent učňů

"Podíl vyučených v dospělé populaci patří k nejvyšším v Evropě," stojí ve zprávě společnosti Scio. Své závěry odůvodňuje Scio evropským trendem, kdy se počet vzdělaných lidí zvyšuje, a tudíž bude v roce 2020 potřeba jen 15 procent zaměstnanců s nízkou kvalifikací (letos to je přibližně 20 procent).

"Hnát žáky do učilišť znamená omezování jejich společenského uplatnění, investice společnosti do drahého vzdělávání učňů se nezúročí," tvrdí Scio. Odkazuje se i na studie Národního ústavu odborného vzdělávání, podle něhož nakonec v oboru, ve kterém se vyučili, pracuje jen polovina absolventů.

Žádný Dobešův názor, ale průmyslová lobby

Scio vidí za Dobešovými výroky spíše jen zájmy učilišť, která bojují o vlastní přežití. Zároveň si i myslí, že za tím může stát průmyslová lobby, která si chce pojistit levnou pracovní sílu bez vlastních finančních nákladů. V ČR je podle Scio spíše nedostatek lidí s kvalitním všeobecným vzděláním.

Čtěte více:

Dobeš nepovolil. Moderátorovi Železnému téměř nic neřekl

Ministr Dobeš: Hladký průběh státních maturit mě samotného překvapil

Učitelé Dobešovi: Pane ministře, my za Vámi nestojíme

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…