Sebevražda před vládou: Svíčky pryč, místo hlídá policie. Varuji... Expolitik na vlastní oči

01.11.2022 17:20 | Ze sítí

Bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) se pozastavuje nad tím, že před Úřadem vlády nebylo ponecháno pietní místo po včerejší sebevraždě seniora. Podle něj to vyvolává paralely s minulým režimem, kdy se policejně likvidovaly svíčky na místech připomínajících lidské tragédie.

Sebevražda před vládou: Svíčky pryč, místo hlídá policie. Varuji... Expolitik na vlastní oči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

V pondělí se kolem poledne na nábřeží Edvarda Beneše, kde sídlí Úřad vlády, zastřelil čtyřiasedmdesátiletý muž. Příčiny sebevraždy se vyšetřují.

„Před Úřadem vlády ČR na nábřeží E. Beneše řešíme případ, kdy podle všeho čtyřiasedmdesátiletý muž spáchal na ulici sebevraždu. Kriminalisté zjišťují veškeré okolnosti k případu,“ stálo na Twitteru policie.

 

 

Na místě vzniklo během pár hodin pietní místo, které ale později policie odstranila, protože budova Úřadu vlády podléhá zvláštnímu bezpečnostnímu režimu. Odstranění svíček se ale nelíbí Michalu Haškovi, který apeluje na citlivý přístup v rámci lidské tragédie.

„Váhal jsem, zda napsat tento koment, ale nakonec to udělám. Jel jsem dnes několikrát kolem Úřadu vlády, kde včera spáchal sebevraždu senior. Neznám samozřejmě jako většina z nás všechny okolnosti. Jeho smrt si někteří chtěli připomenout zapálenou svíčkou. Když jsem jel poprvé, hořelo jich tam několik. Smrt člověka je vždy smutná věc. Teď před chvílí byly svíčky pryč a kolem jsem napočítal pět až sedm policistů,“ píše Hašek na svém facebooku s tím, že tam neviděl žádné srocení davů.

Hašek si uvědomuje, že Úřad vlády je „objekt se zvláštním režimem“, je ale podle něj namístě citlivější přístup. „Apeluji na citlivý přístup v rámci možností. Jinak se aktuální vláda dočká paralel s jinou dobou, kde se policejně likvidovaly svíčky na místech připomínajících lidské tragédie. A nezazlívám to teď těm policistům před Úřadem vlády, ti od někoho dostali rozkaz,“ dodává Hašek.

Premiér Petr Fiala se k této lidské tragédii, která se odehrála před jeho úřadem, nevyjádřil, protože byl s mnoha dalšími vládními kolegy právě v Kyjevě na setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. I po návratu do Čech se Fiala na sociálních sítích plně věnuje tématu pomoci Ukrajině.

„Cesta do Kyjeva splnila svůj účel a je nepochybně přínosná pro ČR. Do hlavního města jsme přijížděli v situaci, kdy byla Ukrajina opět vystavena ruským útokům. Znovu jsme si připomenuli, čím ukrajinský národ prochází a jakému utrpení a nejistotě je vystaven. O to důležitější je naše pomoc a podpora, abychom Ukrajinu v jejím spravedlivém boji posílili,“ uvedl mimo jiné na svém twitteru.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…