Šéf RRTV rozpálen do běla. Soud zrušil dvě pokuty udělené Soukupově televizi

23.02.2020 13:57

Šéf Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ivan Krejčí nechápe, proč soud v Praze chce po radě, aby televizi Barrandov, které byly uděleny pokuty za nepravdy ve vysílání, dokázala, že tomu tak skutečně bylo. Píše to server Aktuálně.cz.

Šéf RRTV rozpálen do běla. Soud zrušil dvě pokuty udělené Soukupově televizi
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se uchýlila dvakrát k pokutě televizi Barrandov za pochybení v jejím vysílání. V obou případech však Městský soud v Praze finanční trest zrušil, protože chce, aby rada dokázala, že televize ve vysílání skutečně uvádí nepravdy. Krejčí jako šéf rady se však domnívá, že rada není od toho, aby určovala, co je pravda. 

Soud tak nejprve zrušil 400tisícovou pokutu, minulý týden pak 200tisícovou pokutu. Ta se týkala reportáže v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa, kde moderátor kritizoval nadnárodní společnosti za vyvádění peněz ze země. Jako příklad zmínil automobilku Škoda Auto. Podle rady však jeho pohled byl vyhraněný a předem stanovený s jednostrannou interpretací. To však soudu nestačilo. 

„Rada se nemůže stavět do pozice arbitra pravdy. To není její úkol. Rada kontroluje, zda byly dodrženy všechny standardy objektivního a vyváženého informování, které zahrnují nepředpojatý přístup, korektní zacházení s fakty, uvádění zdrojů informací a pochopitelně dávat prostor protistraně,“ vysvětluje však Krejčí. Městský soud má ale jinou představu. Rada se tak v prvním případě již obrátila k Nejvyššímu správnímu soudu. Zde doufá, že dojde ke zvrácení rozsudků. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…