Šéf Rady ČT odhalil trapas. Týká se Lipavského. A Piráti to ještě sami rozšířili

14.12.2021 15:56 | Ze sítí

Publicista, šachista a předseda Rady ČT Pavel Matocha si na svém facebookovém profilu rýpl do pirátského kandidáta na ministra zahraničních věcí Jana Lipavského. Důvodem je právě hra šachové partie.

Šéf Rady ČT odhalil trapas. Týká se Lipavského. A Piráti to ještě sami rozšířili
Foto: Archiv PM
Popisek: Pavel Matocha v šachové partii s legendárním mistrem světa Garrim Kasparovem

„Když chce někdo použít šachovou metaforu a šachovou fotku coby reklamu chytrého a předvídavého politika a nezná ani základní šachová pravidla...,“ poznamenává Matocha s úsměvem ke snímku, který sdílel pirátský politik Jiří Hlavenka.

„... dopadne pak jako pirátský politik Jiří Hlavenka (viz sken jeho facebooku) a pirátský kandidát na ministra zahraničních věcí Jan Lipavský... Hlavenka na svém politickém facebooku napsal ‚Ostatně jediný šachista je tu Honza Lipavský‘ a připojil fotku, na které je zachycen Lipavský, jak drží v ruce černou figuru, jako že s ní právě dělá rozhodující tah, ale přitom v dané pozici je bílý král v šachu (bílý král je na poli E2 a černý jezdec je na poli D4), takže na tahu musí být bílý,“ poznamenal Matocha.

„Ale vysvětlujte Pirátům pravidla...,“ zakončil.

Radní Jihomoravského kraje Jiří Hlavenka sdílel Lipavského fotografii nad šachovou partií v souvislosti se jmenováním nové vlády Petra Fialy a s tím, že Lipavského nakonec prezident Miloš Zeman jmenuje i přesto, že k němu měl výhrady. 

„Prosím pěkně, všechny řeči o tom, že Zeman je ‚starý lišák‘, a ‚šachista‘, co vidí ‚tři tahy dopředu‘ a hraje si s ostatními ‚jako kočka s myší‘, jsou trapné a navíc nepravdivé. To, že někdo nedodržuje pravidla, není jeho zásluha a šikovnost. Není žádné „lišáctví“, když sportovec bere doping, aby vyhrál. To, že si zloděj vyčíhl, kdy nejste doma, a vykradl vám barák, neznamená, že uvažuje tři tahy dopředu. Když vám někdo prodává kočičí zlato za pravé, není to šachista, ale podvodník,“ poznamenává Hlavenka.

„Zemanovy ‚tahy‘, předkládané za politickou genialitu, jsou zcela primitivní. Kdyby chtěl, najde podobné ‚důvody‘, proč nejmenovat toho nebo onoho ministra, u každého jednoho člena nastupující vlády. Úplně u každého. Pokud novináři na toto naskakují a prezentují zde jakousi ‚vysokou politickou hru‘, kterou přece Zeman umí hrát nejlépe (takže vlastně za to ještě dostává kredit!), popírají skutečnost,“ dodal.

„Ta je přitom jednoduchá: Zeman upekl dříve mocenský pakt s Babišem – tihle dva gauneři podporovali a podpírali jeden druhého. I když Zeman porušoval ústavu, kdykoli se mu zamanulo, Babiš to nechal být (a zblokoval by svou většinou, opřenou o komunisty i okamurovce, jakýkoli právní postup proti Zemanovi v tomto směru). Z toho zřejmě vzešel dojem, že prezident něco ‚nemusí‘. Když jsou dva ve sporu, je namístě požádat o rozhodnutí soud. A je správné, že k tomu byl a je designovaný premiér odhodlaný. Jedině rázný přístup pomůže zpět vykolíkovat teritorium, ve kterém by se měl prezident současný i prezidenti budoucí pohybovat. Řeči o lišácích a šachistech si nechme na jindy,“ sdělil.

A následně to uzavřel právě větou, kterou zmiňuje Matocha: „Ostatně jediný šachista je tu Honza Lipavský, který je mimochodem na funkci připravený a vybavený velmi dobře.“

Ještě v pátek totiž prezident Miloš Zeman tvrdil, že Lipavského do čela české diplomacie jmenovat nechce. Jako důvody svého postoje uvedl nedostatečnou kvalifikaci nebo odtažité vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce.

Lipavského a hlavu státu rozdělují také odlišné názory na vztahy k Rusku nebo k Číně, což ale Zeman v oficiálním vyjádření jako příčinu svého nesouhlasu nezmínil.

Vládní koalice za Lipavským po celou dobu stála. Její lídři se shodli na tom, že v případě nejmenování Lipavského budou muset podat k Ústavnímu soudu kompetenční žalobu. Ústavní soudci by měli poté vymezit ústavní pravomoci prezidenta při jmenování ministrů; z toho nakonec tedy sešlo – premiér Petr Fiala včera oznámil, že prezident Miloš Zeman jmenuje vládu jako celek včetně Lipavského.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …