Šéf Senátu Štěch: Žen, které stojí o funkce, je v ČSSD málo

03.07.2014 11:01

Na to, proč sobotkovci a haškovci spolu bojují hlavně ve sněmovně a v Senátu je v tomto směru klid, proč mají odboráři úlevy či proč by sociální demokraté měli přijmout kvóty na zastoupení žen v politických funkcích odpovídal na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz předseda horní parlamentní komory Milan Štěch.

Šéf Senátu Štěch: Žen, které stojí o funkce, je v ČSSD málo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda senátu Milan Štěch

„Čím si vysvětlujete, že sobotkovci a haškovci mezi sebou bojují především ve sněmovně?“ zeptal se jeden ze čtenářů a poukázal na to, že v Senátu je poměrně klid, i když jsou v něm zastoupena obě křídla. Štěch ale dělení na sobotkovce a haškovce odmítá. „Moje základní dělení je na slušné a méně slušné a potom podle programové orientace a priorit, které ve svých vystupováních, ať už uvnitř strany nebo navenek, jednotliví představitelé a zákonodárci za ČSSD prezentují,“ uvedl Štěch s tím, že s touto filozofií se snaží ovlivňovat klub ČSSD v Senátu.

Další otázka směřovala k výroku šéfa ČSSD Sobotky, který by rád obhájil v Senátu alespoň devět mandátů. Štěch si pochválil práci horní parlamentní komory v současném složení, kdy zde mají většinu senátoři zvolení za sociální demokracii. Podle něj současný Senát pracuje zodpovědně. Dokládá to na tom, že i v době vládní krize a rozpuštění sněmovny beze zbytku splnil Ústavou dané povinnosti. „Pokud se objevují nějaké číselné odhady, pravděpodobně autoři, včetně pana premiéra, vycházejí z preferencí, které se čas od času v médiích vyskytují, ale já s pokorou konstatuji, že to je pouze právo voličů, což i v případě mé osoby nemohu než plně respektovat,“ okomentoval Sobotkův výrok s tím, že doufá, že jeho voliči přihlédnou k jeho dlouhodobé práci a i tomu, jak zvládal v posledních letech výkon funkce v Senátu.

Zvýhodnění živnostníků je dílem pravicových vlád, které si chtěly naklonit OSVČ

Jednomu ze čtenářů se nelíbí daňové výhody pro členy odborů. U živnostníků takové výhody chápe, protože nemají nemocenskou, dovolenou apod. „Pokud jsou nastoleny nějaké výhody, týkají se zpravidla všech zaměstnanců, nikoliv jen členů odborových organizací,“ argumentuje Štěch a hned se celkem zostra pustil do výhod, kterých využívají živnostníci. „Po změnách Kalouska a Nečase v daňových předpisech odvedou osoby samostatně výdělečné činné státu jen 1,3 miliardy Kč na daních a co se týče zdravotního a sociálního pojištění, tak na solidaritu se svými rodiči, dětmi nebo nemocnými prakticky vůbec nepřispívají,“ uvedl Štěch s tím, že „celý systém zdravotního a důchodového pojištění financují zaměstnavatelé a zaměstnanci“. Podle něj je to obraz „korupčního nastavení pravicovými vládami, které bylo motivováno snahou naklonit si OSVČ na svou stranu“.

Štěch je příznivcem kvót pro ženy

Jiná otázka se týkala toho, že ve vnitrostranickém referendu mají členové ČSSD stanovit kvóty pro účast žen ve stranických funkcích. „To už tu bylo a jak to dopadlo. Ve vládě máte jen jednu ženu a to jen proto, že muž, který byl osloven první, odmítl,“ namítl čtenář. „Co se týká žen na kandidátkách, je to velice složitá problematika, neboť obecně žen, které mají zájem o funkce v ČSSD, není velký počet, a to i s ohledem na jejich další vytíženost včetně péče o rodinu,“ uvedl Štěch a připustil, že i mezi členy strany jsou různé názory na to, zda vůbec nějaké kvóty ve straně uplatňovat. „Přitom v západoevropských a severských zemích jsou kvotace žen časté a obvyklé,“ naznačil Štěch svůj názor na tuto problematiku.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…