Šéf Soudcovské unie: Útvar žalobců pro boj s korupcí budu podporovat

17.10.2011 13:26

Dobrým nápadem ministra spravedlnosti nazval prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník nedávný návrh Jiřího Pospíšila na vytvoření zvláštní jednotky pro boj s korupcí. Ta by měla pracovat na státním zastupitelství. „Já se domnívám, že by to mohlo být dobré řešení.“ Řekl Lichovník v rozhovoru pro Český rozhlas.

Šéf Soudcovské unie: Útvar žalobců pro boj s korupcí budu podporovat
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Pospíšil

Tak jako má policie zvláštní jednotku pro boj s korupcí, mohli by mít takovou skupinu do budoucna i státní zástupci, tvrdí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Vbrzku se podle něj sejde koaliční komise pro justici, kde se ten nápad bude projednávat. Nápad podporuje i prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

Možná jste nečetli:

„Já se domnívám, že by to mohlo být dobré řešení jednak kvůli těm místním vazbám, které byly zmíněny, ale i kvůli lepší koordinaci práce. Přece jenom je zde celorepublikový útvar policie, asi je vhodné, aby proti němu by i celorepublikový útvar státního zastupitelství," uvedl Lichovník v pořadu Radiožurnál. Podle něj by to bylo systémově správné řešení.

„Za důležité bych považoval zejména to, aby vedení toho útvaru nebo odboru státního zastupitelství mělo dosti silné pozice, aby se nemuselo obávat toho - když se píchne do vosího hnízda - že by mohlo být odvoláno," konstatoval dále prezident Soudcovské unie.

Podle názoru Transparency International šesté odbory vrchních státních zastupitelství nestačí na to, korespondovat při řešení složitých případů s celorepublikovými policejními útvary. To si ale prý Lichovník netroufá posuzovat; je ale podle něj pravdou, že příliš obžalob z korupce se před soudy nedostává.

Zvláštní soudy pro korupci ne

Naopak není zastáncem vytvoření zvláštních soudů pro posuzování korupčních kauz. Podle něj se neukazuje jejich potřeba.

„Protože nemáme problém s tím, že by soudy zprošťovaly obžaloby ty, kteří jsou obžalováni z korupce. Problém je v tom, že se korupční případy vůbec před soud nedostanou," dodal prezident Soudcovské unie.

Vytvoření speciálního útvaru státního zastupitelství pro závažnou hospodářskou kriminalitu a korupci by podle ministerstva spravedlnosti pomohlo odstranit místní vazby mezi podsvětím a žalobci. Státní zástupci by zároveň měli možnost lépe spolupracovat s příslušnými policejními týmy. Vyplývá to ze zprávy, kterou Pospíšilovo ministerstvo předloží ve středu vládě.

Zvláštní útvar by měl spadat pod Nejvyšší státní zastupitelství v Brně. Podle analýzy ministerstva by se měl zabývat trestnými činy, " u kterých hrozí ze strany představitelů veřejné moci největší nebezpečí ovlivňování při jejich vyšetřování nebo kterých se představitelé veřejné moci typicky dopouštějí." Obžaloby z těchto zločinů by pak státní zástupci podávali vždy ke krajským soudům. Podle Pospíšila je návrh na vytvoření zvláštní skupiny žalobců součástí koncepce, která si klade za cíl celkově změnit zákon o státních zastupitelstvích.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…