Šéf chce očkování či test? Braňte se takto. Návod od právníků

16.11.2021 10:43 | Ze sítí

Opětovné zpřísňování epidemických opatření vyvolává otázky, jaká jsou v tomto směru práva zaměstnavatele ve vztahu ke svým zaměstnancům. Skupina Pro Libertate sepsala manuál, ve kterém řeší právní aspekty situací vyplývajících z vládních opatření.

Šéf chce očkování či test? Braňte se takto. Návod od právníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rouška na obličej, ilustrační foto

Zaměstnavatel podle jejich analýzy nesmí od zaměstnance vyžadovat informaci zda podstoupil očkování, ani informaci o výsledku testu. To jsou podle analýzy informace o zdravotním stavu, podléhající zvýšené ochraně.

Informace o zdravotním stavu v žádném případě nesmí být podmínkou pro vstup na pracoviště.

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí

Zaměstnavatel je povinen zajistit bezpečnost a ochranu zaměstnanců při práci. Tato povinnost se ale vztahuje pouze na rizika týkající se výkonu práce. K tomu vytváří podmínky vhodnou organizací bezpečnostních opatření.

Zaměstnavatel není oprávněn vyhodnocovat zdravotní stav zaměstnanců, právo hovoří pouze o tom, že má-li o tomto zdravotním stavu pochybnosti, je oprávněn poslat zaměstnance na mimořádnou pracovně-lékařskou prohlídku, a to na svůj náklad. Lékař mu na základě prohlídky posléze sdělí pouze informaci, zda zaměstnanec je či není pracovně způsobilý.

Pokud jde o očkování, tak to by se dalo považovat za podmínku způsobilosti pouze v případě, že by bylo zákonem stanoveno jako povinné.

CELÝ PRÁVNÍ ROZBOR ZDE

Povinnost testování na pracovišti je některými odůvodňována paragrafy zákoníku práce o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. Analýza Pro Libertate to odmítá, pozitivně testovaný člověk totiž nemusí být nakažený ani nakažlivý.

Podstatné totiž je, že ustanovení § 102 nemá obecně sloužit k ochraně zaměstnanců před infekčními nemocemi (pouze u některých specifických pracovišť). Doposud nikdy se nestalo (ani v případě vyhlášených epidemií), aby měl zaměstnavatel povinnost zaměstnance na tato onemocnění testovat. Navíc je stěží představitelné, že by zaměstnavatel měl chránit zaměstnance před jakoukoliv infekční nemocí.

Pokud tedy zaměstnavatel takové informace požaduje, postupuje podle právníků v rozporu s právními předpisy. Zaměstnanec se v takovém případě může obrátit na odborovou organizaci nebo na pracovní inspekci.

Pokud jde o povinné respirátory na pracovišti, zaměstnavatel tuto povinnost nařídit může, ale pouze pokud to odůvodňuje specifická povaha práce. Smí tak učinit pouze v případě, pokud prokáže, že rizika nelze odstranit jinými prostředky.

Pokud je používání ochranných prostředků nařízeno mimořádným opatřením vlády či ministerstva, není zaměstnavatel oprávněn jej kontrolovat. Pokud by situace dospěla do fáze úvah o spáchání přestupku, smí jednání posuzovat pouze krajská hygienická stanice. Zaměstnavatel takové rozhodnutí učinit nesmí už proto, že vůbec není oprávněn zjišťovat zdravotní stav zaměstnance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…