Šéf středočeského krajského úřadu Štětina rezignoval na funkci

04.03.2014 16:10

Ředitel středočeského krajského úřadu Zdeněk Štětina k dnešnímu dni rezignoval. ČTK řekl, že se stal obětí vykonstruované mediální kampaně a nechtěl dál poškozovat jméno kraje a jeho představitelů. Štětina v poslední době čelil kritice kvůli závazkům rušené Středočeské turistické a informační služby (STIS), závěrům interního auditu nebo prostředkům, které krajský úřad vyplatil jeho přítelkyni.

Šéf středočeského krajského úřadu Štětina rezignoval na funkci
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD), senátor a hejtman Středočeského kraje

Řízením úřadu byl podle mluvčí hejtmanství Nicole Mertinové pověřen dosavadní zástupce ředitele pro veřejnou správu Robert Georgiev.

Štětina ČTK řekl, že za jeho kauzou stojí neznámá skupina, která má něco společného s úřadem nebo krajem. Odstoupit se rozhodl proto, aby hejtmanství nebylo dál poškozováno. Na úřadě zůstává, o jeho dalším zařazení rozhodne nový ředitel. „Odstoupením z funkce zůstávám podle zákoníku práce zaměstnancem krajského úřadu a je na panu Georgievovi, jak s touto věcí naloží. Jasnou představu nemám," řekl Štětina.

Hejtman Josef Řihák (ČSSD) Štětinovu rezignaci označil za „logické vyústění nahromaděných problémů, které musí v poslední době krajský úřad řešit". Už dříve k budoucnosti šéfa úřadu řekl, že všechny možnosti jsou otevřené včetně případného odvolání, které by ale muselo být podmíněné souhlasem ministra vnitra. Opoziční ODS očekávala, že Štětina ve funkci skončí. Někteří její zástupci namítali, že odpovědnost by neměl nést jen on, ale více lidí.

Audit: Kontrolní mechanismy jsou jen formální

Hospodaření STIS prověřují kriminalisté. Podle ODS do ní směřovaly peníze i po rozhodnutí o její likvidaci. Štětina podotkl, že krajská rada rozhodla o likvidaci STIS a měl být připraven materiál o revokaci tohoto usnesení. V Galerii Gate, již organizace spravovala, se mezitím konaly řádné výstavy. Na policii prý Štětina naposledy podával vysvětlení v srpnu 2013, a to k projektu Osobnosti Středočeského kraje. „Samozřejmě policie nás jako krajský úřad kontaktuje v jednotlivých kauzách. Pokud někdo nesouhlasí s názorem jiného, tak podá trestní oznámení," namítl.

Štětina:Byly zveřejněny informace z neveřejné zprávy

ODS vadily i závěry interního auditu, který se zaměřil na účetnictví kraje a odhalil údajně řadu nedostatků ve výkaznictví. Auditová zpráva se zmiňuje i o tom, že na krajském úřadě dostatečně nefungují kontrolní mechanismy. Audit prý také odhalil, že někteří pracovníci úřadu jsou odměňováni dvakrát. Jednak jsou placeni jako zaměstnanci kraje a jednak z evropských peněz. Štětina podotkl, že krajský úřad má 600 zaměstnanců a hospodaří s šestnáctimiliardovým rozpočtem. „Je logické, že se určité závady v postupech mohou nacházet," namítl. Auditová zpráva podle něj není veřejná, a přesto byla zveřejněna a informace z ní použity proti němu.

Účelově byly podle něj využity i informace o potížích s novým informačním počítačovým systémem Ginis. Podle úředníků padá a nedá se na něm bezproblémově pracovat. „Je jasné, že se zaváděním tak velkého informačního systému mohou být spojené problémy," namítl Štětina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…