Šéf vymyslel, jak na ně, zaznělo z ANO. Pozornost upřena na Okamuru: S Babišem prý pěkně cvičí a jdou temné řeči...

01.11.2017 7:32

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš podle MF Dnes taktizuje. Chtěl by vládnout s ODS, jejíž předseda je však neústupný. A tak vypustil dle Fialy nepodařený vtip, že by Václav Klaus mladší mohl být ministrem školství a Jana Černochová ministryní obrany. Jak však uvádí zdroj MF Dnes, šlo o promyšlený taktický tah.

Šéf vymyslel, jak na ně, zaznělo z ANO. Pozornost upřena na Okamuru: S Babišem prý pěkně cvičí a jdou temné řeči...
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Tomio Okamura jako host Partie na TV Prima

Babiš se prostřednictvím vypuštění tohoto balonku snaží stranu nalomit, zda by nebylo přece jen lepší jít s ním do vlády či dát šanci jeho menšinovému kabinetu. „V každé ze stran se mohou najít lidé, kteří by uvažovali buď o vládě s námi, nebo o podpoře menšinové vlády,“ spekuluje pak jeden z Babišových blízkých lidí z hnutí ANO. 

ČSSD a KSČM se pak Babiš chce zalíbit, jak uvádí MF Dnes, postavou bývalého ministra zemědělství z Rusnokovy vlády, Miroslavem Tomanem. Tím by mohl získat kladné body a jeho vláda ve Sněmovně důvěru. Zcela zjevně se totiž nemůže opřít o SPD Tomia Okamury, z něhož je Babiš podle všeho čím dál rozladěnější. Neboť, jak shrnuje zdroj z ANO, Okamura je nečitelný. „Chvíli chce být ve vládě, pak zase chce být prezident,“ podotýká zdroj. Okamura se navíc nechal slyšet, že menšinový kabinet nepodpoří.

Babišovi tak nezbývá než doufat, že SPD alespoň podpoří na šéfa Poslanecké sněmovny kandidáta ANO Radka Vondráčka, jemuž slíbila podporu i KSČM a Piráti. To by ale nestačilo. Proti Vondráčkovi navíc brojí šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, jenž vyzývá, aby ostatní strany zablokovaly ustavující schůzi Sněmovny a předsedu nezvolily. Tím by se nemohlo hlasovat o podpoře vlády. 

Server Neovlivní.cz pak spekuluje také o tom, že kromě pokusu o zablokování volby vedení Sněmovny, kdy by se blokování protáhlo až do prezidentských voleb, z nichž demokratické strany předpokládají jiného vítěze než Zemana (ten by pak nedal Babišovi šanci k sestavení vlády), by mohl také nastat ten scénář, kdy Babišova vláda dvakrát nezíská důvěru v Poslanecké sněmovně a třetí pokus už nedostane. Právě proto by ANO nemělo získat post předsedy Sněmovny, který má v rukou případný třetí pokus. Babiš má slíbeny od prezidenta Miloše Zemana první dva. 

Původní text ZDE

Politici některých stran se tak nyní snaží rozmluvit Pirátům, aby stáhli svou podporu Radka Vondráčka v čele Sněmovny. Ti se však k tomu nechystají. Šéf pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek uvedl, že strana chce zabránit zablokování Sněmovny. Vycouvat z Vondráčkovy podpory by mohli prý jen tehdy, kdyby změnil svůj postoj i Okamura. 

„Plán demokratických stran ovšem počítá s tím, že Tomio Okamura nakonec od podpory ustoupí. Vychází z toho, že Okamurovy vztahy s Andrejem Babišem poslední měsíc významně ochladly, a vypadá to, že jejich vzájemný odpor není hraný,“ poznamenává server Neovlivní.cz s tím, že zdroj Okamuru nazval neřízenou střelou.

ANO se dle posledních zpráv možná snaží předsedu SPD uklidnit. Okamura se, jak píše server Novinky.cz, včera radoval z toho, že mu babišovci během jednání kývli na odvolatelnost politiků, zásadní bod jeho programu. „Mile nás překvapilo, že hnutí ANO dalo na stůl, že chce jednat o našem návrhu na přímou volbu a odvolatelnost politiků,“ sdělil lídr SPD.

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…