Šéfa drah Žaludu prý ministr vyhodil kvůli nenávisti k němu

31.07.2013 7:47

Dozorčí rada Českých drah (ČD) odvolala celé představenstvo státní firmy v čele s jeho předsedou Petrem Žaludou. Současný ministr dopravy v Rusnokově vládě Zdeněk Žák avizoval už od svého nástupu do funkce, že si přeje Žaludův odchod.

Šéfa drah Žaludu prý ministr vyhodil kvůli nenávisti k němu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Žaluda

Ačkoli premiér Jiří Rusnok prohlašoval, že jeho vláda odborníků nebude dělat velké personální změny, na většině ministerstev už k větším či menším čistkám došlo. Úterní odvolání představenstva ČD a jeho šéfa Petra Žaludy hodnotí ovšem komentátor a analytik Hospodářských novin Petr Fischer jako vyrovnávání účtů s osobním podtónem.

"Ministr dopravy Zdeněk Žák mu jde po krku již od roku 2009, kdy na něj jako tehdejší náměstek ministra dopravy Petra Bendla nedosáhl. Účty si tedy vyrovnal až teď, jen se při tom přes své nově dosazené spojence v dozorčí radě ČD jaksi ani neobtěžoval dodat pořádný důvod, proč se to všechno děje," píše Fischer.

Chybí přesvědčivý důvod

Ačkoli Žaluda podle komentátora nebyl žádný geniální manažer, který dráhy konsolidoval a rozvíjel, měl ministr Žák najít jasný a přesvědčivý důvod pro jeho odvolání, ne jen záminku, že Žaludova zpráva o hospodaření je "nedostatečná a problémová". Hospodaření na drahách je problémové řadu let, podotýká autor komentáře.

Žaludovo odvolání mohlo být podle Fischera namístě, kdyby dozorčí rada odhalila hrubé finanční propady, případně našla konkrétní manažerské selhání nebo měla novou, lepší strategii firmy. "Velmi obecné důvody, ke všemu formulované lidmi, kteří jsou v dozorčí radě ČD pár dní, jen potvrzují, že za Žaludovým odvoláním je víc osobní nenávisti než exaktní analýzy," domnívá se analytik.

Vláda Jiřího Rusnoka prý ale nebyla jmenovaná proto, aby vykonávala dávno slibované pomsty, ani aby převrátila ministerstva a státní podniky vzhůru nohama, ale aby do příštích voleb pomohla k rozvoji ekonomiky a stabilizovala situaci ve státní správě. "Opak je zatím pravdou. Případ Žaluda, bohužel ne ojedinělý, tak dokresluje, že slibovaní profesionálové ve vládě mají velmi amatérské postupy," uzavírá komentátor HN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…