Šéfka francouzské Národní fronty přijela do Ruska na diskrétní návštěvu. Opět kritizovala západní sankce

26.05.2015 17:34

Na návštěvu, kterou agentura AFP charakterizovala jako „diskrétní“, protože tisk neměl k političce přístup, přijela dnes do Moskvy šéfka francouzské krajně pravicové strany Národní fronta (FN) Marine Le Penová. Setkala se s předsedou dolní komory ruského parlamentu Sergejem Naryškinem, který kvůli ruské anexi Krymu a ruské roli v ukrajinském konfliktu patří k ruským představitelům zařazeným na sankční seznam Evropské unie. Sama Le Penová sankce kritizuje jako neužitečnou komplikaci ve vztazích mezi Ruskem a EU.

Šéfka francouzské Národní fronty přijela do Ruska na diskrétní návštěvu. Opět kritizovala západní sankce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marine Le Pen

Moskva dnes oznámila, že už nepočítá se získáním dvou francouzských vojenských lodí třídy Mistral a zajímá ji už jen výše francouzské kompenzace za zrušený kontrakt. Paříž odmítla lodě dodat právě kvůli úloze Ruska v ukrajinské krizi.

Francouzská vláda je prý pod příliš velkým vlivem USA

Le Penová řekla, že francouzská vláda příliš podléhá americkému vlivu, a proto se přidala k sankcím. „Problém je v tom, že francouzská vláda – jak předchozí, tak nynější – je příliš pod vlivem Američanů. A je třeba říci, že USA sehrály v přijetí sankcí proti Rusku významnou roli,“ řekla podle agentury TASS. Vše se prý změní „v polovině roku 2017 zvolením Marine Le Penové prezidentkou republiky“.

Le Penová také řekla, že s Naryškinem vidí situaci ve světě „často shodně“, a varovala před „novou ekonomickou krizí, zejména v souvislosti s problémy Řecka a Itálie“.

Le Penová navštívila Moskvu také loni v dubnu, zatímco její otec Jean-Marie Le Pen loni v říjnu, kdy označil Krym za odvěkou součást Ruska.

Moskva se snaží posílit vztahy s krajně pravicovými evropskými stranami

Zatímco vztahy Ruska se Západem se kvůli ukrajinské krizi zhoršily na nejnižší úroveň od konce studené války, Moskva se snaží posílit vztahy s krajně pravicovými uskupeními v Evropě, připomenula AFP. Dodala však, že v Moskvě se objevují francouzští zákonodárci i z jiných stran.

V březnu se v Petrohradu konal sraz evropských neonacistů, uspořádaný pod pláštíkem fóra ruských konzervativců a vlastenců. Akce se zúčastnily asi čtyři stovky lidí z 15 zemí včetně krajně pravicových uskupení z Německa, Bulharska, Řecka, Itálie či Srbska. Kvůli tomu naopak odřekly účast například francouzská Národní fronta či maďarský Jobbik.

Všechny ale s Kremlem podle tisku spojují odpor vůči západním sankcím proti Rusku a financování v podobě výhodných ruských půjček.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…