Šéfové vládních stran budou jednat o dodatku ke koaliční smlouvě

22.06.2011 6:55

Koaliční lídři se ve středu odpoledne sejdou, aby jednali o dodatku ke koaliční smlouvě, kterým Věci veřejné (VV) podmiňují své setrvání ve vládě. Předseda VV Radek John v úterý oznámil, že na schůzce jeho strana přednese požadavek na čtyři stranické ministry. Novým členem vlády by se podle Johna měla stát předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake, odejít by měl nestranický ministr dopravy Radek Šmerda.

Šéfové vládních stran budou jednat o dodatku ke koaliční smlouvě

V kabinetu nyní zastupují VV ministr školství Josef Dobeš a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Vládu museli před časem opustit John, jehož v čele ministerstva vnitra nahradil nestraník Jan Kubice, a neformální lídr VV Vít Bárta, za něhož nastoupil jeho náměstek Šmerda.

VV žádají čtyři ministry. Nečas si změny nepřeje

Premiér Petr Nečas (ODS) dosud dával najevo, že si výměny ministrů nepřeje. Jeho návrh dodatku ke koaliční smlouvě znovu nabízí VV místo předsedy legislativní rady vlády a vedení vládního výboru pro boj s korupcí. Tyto nabídky VV dříve odmítly s tím, že chtějí důstojné zastoupení ve vládě. Uvažovaly o ministerstvu spravedlnosti či znovuzískání ministerstva vnitra.

K personálním požadavkům má však debata koaličních lídrů dospět až po shodě na programových záležitostech. Shoda se rýsuje mimo jiné na změně v organizaci Finančního analytického útvaru ministerstva financí, který se v minulých měsících angažoval v kauzách vládních politiků. Podle Johna se bude hovořit i o zrušení anonymních akcií, VV prý také navrhují zavedení majetkových přiznání pro osoby s majetkem nad 20 milionů korun.

Před koaliční schůzkou zasedne vláda. Posoudit má několik stanovisek ministerstev ke kontrolním zprávám Nejvyššího kontrolního úřadu. Ministři by měli také schválit změnu ve složení Akreditační komise pro vysoké školy a vyslechnout výroční zprávu o činnosti vládní rady pro záležitosti romské menšiny za loňský rok.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…