Šéfredaktor Respektu k Nečasovi: Chce se zavděčit Klausovi a rebelům

10.09.2012 23:10

Šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery v pořadu Události, komentáře na ČT okomentoval nejnovější vývoj v ODS, do kterého podle něj zapadají i šokující slova premiéra Nečase, pronesená na brněnském veletrhu. Skandální výroky byly prý určeny Václavu Klausovi a ukazují nesmírnou ochotu premiéra se se stranickými rebely dohodnout.

Šéfredaktor Respektu k Nečasovi: Chce se zavděčit Klausovi a rebelům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Podle Taberyho o věrohodnosti zájmu šesti rebelujících poslanců o nízké daně vypovídá to, že v uplynulých měsících proti daňovému balíčku nijak zásadně nevystupovali. „Takže ta zásadovost je pochybná,“ myslí si. Jejich motivaci vidí v tom, že tito poslanci byli odstaveni od moci a vlivu, a s postupem času klesala jejich trpělivost.

Šanci vycítili v okamžiku, kdy vládu za plány na zvyšování DPH a další daňové změny zkritizoval prezident Václav Klaus. „V ODS všichni vědí, že když něco zkritizuje Václav Klaus, tak se pod to dá schovat,“ říká k tomu šéfredaktor Respektu.

Důkazem jejich zásadovosti bude podle něj zejména to, zda se podaří uzavřít s nimi kompromis a v jaké podobě. Tabery odhaduje, že kompromis nakonec bude zahrnovat i jiné ústupky, než pouze kompromis v otázce daní, a tento kompromis bude odrážet motivace jednotlivých rebelů.

Nečas o "módní ochraně lidských práv"

Ochotu ke kompromisu prý významně naznačuje premiér Petr Nečas, který se podle Taberyho evidentně snaží jít naproti rebelům v ODS, a rovněž prezidentu Klausovi. Důkazem toho byl i nečekaný premiérův projev na brněnském veletrhu, ve kterém se ostře vyjádřil o „módní“ ochraně lidských práv, která poškozuje obchodní vztahy ČR. Zkritizoval české zastánce ruské punkové skupiny Pussy Riot, kterou označil za nevkusnou, a rovněž tibetského Dalajlámy, který je prý nositelem autokratických tendencí.

 „To bylo, jak kdyby mu to napsal Václav Klaus,“ okomentoval premiérova slova Tabery. Podle něj byl tento projev, byť pronesený na strojírenském veletrhu, jednoznačně určen uším domácích politiků. Nečas se v něm snažil vyjít vstříc prezidentovi a jeho sympatizantům způsobem, který šéfredaktor Tabery označil jako „ostudný“. Takové názory předsedy vlády podle něj nelze akceptovat, ale na druhou stranu se tento projev zcela vymyká premiérovým vystoupením k zahraniční politice, a tak je ho třeba i vnímat. „Do budoucna to nebude projev, na který by byl hrdý,“ odhaduje šéfredaktor Tabery.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…