Selfie s uprchlíky. Modlitebna schovaná pod hlavičkou jazykové školy. Hovoří bývalá místostarostka, nyní zastupitelka Prahy 8, která zamítla muslimské pohřebiště

19.08.2016 17:16

ROZHOVOR O islámu, uprchlících i o nedávné vraždě faráře ve Francii promluvila pro ParlamentníListy.cz zastupitelka Prahy 8 Vladimíra Ludková. „Bylo to zvěrstvo a přijdou další podobně zvrácené činy,“ vyjádřila se k brutálnímu zabití duchovního. Řekla také, co vzkazuje Angele Merkelové, která se už příští týden chystá na návštěvu do Prahy.

Selfie s uprchlíky. Modlitebna schovaná pod hlavičkou jazykové školy. Hovoří bývalá místostarostka, nyní zastupitelka Prahy 8, která zamítla muslimské pohřebiště
Foto: Praha 8
Popisek: Vladimíra Ludková, členka Zastupitelstva MČ Praha 8

Na stránkách Vaše Praha 8 stojí text s vaším podpisem, kde mimo jiné píšete, že se blíží doba, kdy zprávy o dalším vraždění fanatického magora napojeného na IS budeme brát jako samozřejmost. Myslíte si, že je to skutečně tak zlé, nevěříte slovům kancléřky Merkelové, že „to zvládneme“?

Nevěřím! A stále čekám, kdy konečně vyvodí osobní odpovědnost za aktuální situaci. Pořizovat si selfie s uprchlíky je památkou do fotoalb nás všech. Podobných gest se nikdy neměla dopustit. Naopak, měla být tvrdá a zásadová od samého počátku, přijít nyní s nápadem důsledné integrace je jako přijít s vědrem vody do hořícího pralesa. Události jednoho týdne ji donutily k výroku, že uprchlická krize je historickou zkouškou, kterou zvládneme. Měla raději otevřeně přiznat, že je to sněhová koule, která se kutálí a zvětšuje. Nikdy nelze integrovat takovou masu lidí na sto procent, vždy se mezi nimi objeví nějaký „fanatický magor, jehož pak média omluví pro jeho nemoc a který v důsledku dlouhodobé deprivace kamionem přejede desítky lidí. 

V minulých týdnech byl nějaký útok i v sousedních zemích v podstatě na denním pořádku. Co říkáte například na nedávnou vraždu faráře?

Že to bylo zvěrstvo a že přijdou další podobně zvrácené činy. Všichni to víme, všichni o tom mluvíme a všichni čekáme, kdy uslyšíme, že některá z obětí je z České republiky.

Anketa

Kdyby stát organizoval kurzy střelby, zúčastnili byste se za poplatek v relaci např. ceny autoškoly?

42%
hlasovalo: 14265 lidí

Nic podobného se zatím naštěstí nestalo v České republice. Ale přesto, máme se i u nás bát? Čeho se podle vás jednou v tomto směru dožijí naše děti?

Vzhledem k aktuálnímu vývoji je strach namístě. A i když strach umíme ovládnout, tak za jakou cenu. Za cenu, že se přizpůsobíme, že se omezíme, že postupně změníme svůj životní styl.

Téměř po každém útoku se začaly hned ozývat hlasy, že to nemá nic společného s uprchlíky. Jak vy to vidíte?

Přesně tento styl medializace je obrovským rizikem. Stačí si vzpomenout na silvestrovské obtěžování žen v Německu a na snahu celé to ututlat. Naopak si velmi vážím těch několika bezpečnostních expertů, kteří se sem tam mihnou ve zpravodajství a říkají vše bez obalu.

Konec vítání, je třeba říct sbohem. Takový je nadpis vašeho textu na stránkách Prahy 8. Myslíte si ale, že tento „rozjetý vlak“ je možné ještě vůbec zastavit? A jestli ano, jak?

To nevědí v Bruselu, to nevím já. Já se obávám, že ten oheň hoří už příliš dlouho a na jeho uhašení by bylo třeba hodně vody. Jsem jednoznačně pro vracení uprchlíků do jejich země, jsem jednoznačně pro pomoc v zemích, kde podmínky vyhánějí lidi z domovů, a trvám na dodržování našich pravidel.

Máte vy sama zkušenosti s islámem? Je pravda, že právě na Praze 8 je mešita?

Znám muslima, žije v Praze, ten sám varuje před přílivem uprchlíků do České republiky, obecně do Evropy. Mešitu označil za okno, které svítí do noci a láká můry. A ano, v Praze 8 je modlitebna schovaná pod hlavičkou jazykové školy.

Už před dvěma roky jste varovala před „rozpínáním“ muslimů. Můžete vysvětlit, o co tehdy šlo?

Když jsem byla místostarostkou v Praze 8, na stole se mi objevila žádost o povolení muslimského pohřebiště v Praze 8-Libni. Byla jsem proti. A tehdy jsem získala novou zkušenost, že lidé, kteří volají po toleranci, patří k těm nejméně tolerantním. Evropské zkušenosti opakovaně potvrdily „salámovou“ snahu – nejdřív pohřebiště, pak mešita, pak volání po zákazech a omezování našeho životního stylu, který by muslimskou menšinu mohl pobuřovat.

Někteří politici rádi mluví o multikulturalismu, obohacování... Jak vy to vidíte?

Kdo hledá obohacení jinými kulturami, najde si ho. Necítím se být žádnou mluvčí antimultikulturalismu, ale pokud zůstaneme u islámu, je třeba otevřeně přiznat, že toto obohacování u sousedů kousek za hranicemi neprobíhá, tak jak si představovali. Multikulturalismus v této souvislosti selhal a nevyřeší to ani hromada peněz, které se teď budou rvát do projektů na integraci nově příchozích.  

Anketa

Ministerstvo vnitra tvrdí, že migrační krize odezněla. Má pravdu?

1%
99%
hlasovalo: 10444 lidí

Například v Německu se kancléřka Merkelová údajně snaží „tlačit“ na velké podniky, aby zaměstnali uprchlíky. Má to podle vás smysl a kam to povede?

V demokratické společnosti nemá podobný tlak své místo, něco jiného je solidarita, pokud je založena na zdravém rozumu, který však hájí práva občanů země. Tlak ze strany paní kancléřky je zoufalou snahou zakrýt vlastní selhání, snahou o zahlazení průšvihu, kterého „ona“ je jednou z příčin.

Co říkáte na návštěvu kancléřky Merkelové České republiky a co byste jí vzkázala?

Tvrdit, že terorismus nesouvisí s islámem, je jako tvrdit, že hořící stoh nesouvisí s dětmi, které od něj utíkají se zápalkami v ruce.

A jak hodnotíte postoj našich politiků k uprchlické krizi a třeba právě i k islámu?

Kvituji odmítnutí kvót a očekávám, že toto stanovisko budou naši politici hájit i nadále. Na druhou stranu mi vadí skutečnost, že žádný politik nahlas neřekne to, co nyní pronesu já. Jako žena nerozumím tomu, proč klepe na evropskou bránu masa mladých mužů místo toho, aby bojovala ve své zemi, pro svoji vlast a rodinu. Vždyť je zcela zřejmé, že pro mnohé je konflikt v jejich zemi jen záminkou k útěku za lepším.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…