Sem, tam, sem, tam... Jezdí lodičky a vozí migranty. Pusťte si VIDEO a sledujte. To nebude náhoda

18.01.2017 6:24

Nevládní neziskové organizace jsou dlouhodobě obviňovány z toho, že se podílí na ilegálním dovážení migrantů na evropský kontinent. Nizozemský think-tank Gefira tvrdí, že může tato tvrzení zcela jasně prokázat.

Sem, tam, sem, tam... Jezdí lodičky a vozí migranty. Pusťte si VIDEO a sledujte. To nebude náhoda
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Velkou pozornost vzbudil před nedávnem projekt nizozemského think-tanku Gefira, v rámci kterého byl po dobu dvou měsíců sledován pohyb lodí v prostoru mezi libyjskými břehy a evropskými břehy. Tvůrci projektu tvrdí, že nevládní neziskové organizace se přímo podílejí na pašování migrantů do Evropy. Monitoring probíhal v říjnu a listopadu loňského roku s využitím speciálního Automatického identifikačního systému (AIS).

Jak Gefira tvrdí, dvouměsíční monitoring jí poskytl dostatek důkazů pro vážné obvinění. „Nevládní neziskové organizace z Itálie, Německa a Nizozemska jsou součástí pašerácké sítě. Tyto NGO navíc svoji činnost přímo koordinují s italskou pobřežní stráží. Přes jejich tvrzení jsme zjistili, že lžou, když své operace označují za záchranné,“ konstatuje think-tank s tím, že NGO nesou přímou odpovědnost za utonulé migranty.

„Skutečné záměry nevládních neziskových organizací jsou nejasné. Mohou to být dost dobře peníze. Nedivili bychom se, kdyby se ukázalo, že tomu tak skutečně je. Nebo jde o politický motiv. Stejně tak se ale může ukázat, že vše řídí lidumilové, kteří si neuvědomují negativní dopady svého jednání. Jimi nabízené služby působí jako magnet a chtě nechtě jsou příčinou stovek smrtelných případů. Nemluvě o tom, že destabilizují evropský kontinent.“

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Jak ukazuje více než dvouminutové video, které zhlédlo na YouTube do dnešního dne asi 114 000 lidí, lodě vlastněné či pronajaté nevládními neziskovými organizacemi „pendlovaly“ ve sledovaném období mezi libyjskými břehy, Maltou a Sicílií nepřetržitě. Obvykle se podařilo NGO přepravit do Evropy z Libye desítky či stovky migrantů denně. Ale například 5. října 2016 šlo až o 5500 lidí a 24. října o 4500 migrantů. Za celý měsíc říjen potom dohromady 28 000 migrantů.

„Lodě NGO nabírají migranty v libyjských teritoriálních vodách, což je asi do 12 námořních mil od pobřeží. Ovšem místo do asi 60 námořních mil vzdáleného tuniského přístavu Zarzis je převážejí do Itálie, která leží 275 námořních mil odtamtud,“ konstatuje nizozemský think-tank a dodává, že aktivity nevládních neziskových organizací jsou v každém případě nezákonné a měly by být trestně stíhány bez ohledu na jejich motivaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…