Senát bude projednávat žalobu na prezidenta. Může si proti všem jmenovat proruskou vládu, varuje Láska

09.07.2019 15:43

Ústavní žaloba senátorů na prezidenta Miloše Zemana bude rozšířena o nečinnost prezidenta při odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Na dnešní tiskové konferenci to řekl předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

Senát bude projednávat žalobu na prezidenta. Může si proti všem jmenovat proruskou vládu, varuje Láska
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Pod původní verzi žaloby se podepsalo 34 senátorů, aktualizovanou podobu budou muset zákonodárci podepsat znovu, doplnil šéf Klubu pro liberální demokracii - Senátor 21 (SEN 21) Václav Láska. Senát by měl žalobu pro hrubé porušení ústavy projednávat pravděpodobně na zasedání pléna 24. července, řekl Vystrčil.

Zeman více než měsíc nevyhověl návrhu ČSSD na odvolání Staňka a jeho nahrazení místopředsedou strany Michalem Šmardou. Nepřijal Staňkovu demisi a ministra dosud neodvolal ani na žádost premiéra Andreje Babiše (ANO), které však podle ústavy hlava státu vyhovět musí. Sociální demokracie kvůli sporu zvažuje odchod z vlády.

Žaloba, kterou Láska představil na konci dubna, je postavena na tom, že Zeman neustále více či méně závažnými skutky ústavu porušuje. Popisuje Zemanovy skutky, které jsou podle tvůrců hrubým porušením ústavy. Prezident v polovině června na TV Barrandov řekl, že návrh žaloby je ústavní negramotnost a že jeho kroky nebyly v rozporu s ústavou.

Senátor Láska na Facebooku současně varoval, že nejnovější incident s ministrem Staňkem ilustruje, jak je prezident v porušování Ústavy stále urputnější.  Pokud prý nebude jeho svévole zastavena nyní, bude si dovolovat stále více. „Opravdu nechci připustit ani teoretickou možnost, že prezident si pak v rozporu s Ústavou (ale dle svých tradic) prosadí prohradní a proruskou úřednickou vládu,“ dodal senátor Láska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…